Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atklātībā nonācis video, kurā redzams, kā prokremlisko kaujinieku gūstā ir nonākusi ukraiņu pilote Nadežda Savčenko, kura pēc tam nogādāta uz Krieviju, kur apsūdzēta krievu žurnālistu nogalināšanā.

Video publicējis Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska fonds "Atvērtā Krievija". Savčenko ierakstā parādās tikai uz īsu brīdi un viņas seja ir aizsegta.

Lidotāja Savčenko Ukrainas teritorijā pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" kaujinieku gūstā nokļuva 2014. gada 17. jūlijā pie Luhanskas.

Video uzņēmis no Krievijas iebraucis brīvprātīgais kaujinieks Jegors Ruskijs, teikts "Atvērtās Krievijas" interneta vietnē.

Vēstīts, ka Savčenko tika sagūstīta un nogādāta Krievijā, kur viņu tiesā par divu Krievijas žurnālistu, kuri gāja bojā apšaudē pie Luhanskas, slepkavību. Savčenko savu vainu noliedz.

Decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad Krievijas žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Kamēr Savčenko un viņas advokāti apgalvo, ka sieviete nolaupīta un ar varu pārvesta pāri Ukrainas robežai, Krievijā viņa tika apsūdzēta arī nelikumīgā valsts robežas šķērsošanā.

Savčenko nolaupīta brīdī, kad viņa palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!