ASV Jūras spēku 6. flote publicējusi video, kurā redzams, kā amerikāņu izlūklidmašīnu virs Melnās jūras pārtver Krievijas iznīcinātājs Su-27.

Pārtveršana notikusi 29. janvārī starptautiskajā gaisa telpā. Krievijas iznīcinātāja rīcība, pietuvojoties amerikāņu izlūklidmašīnai EP-3 ir "vērtējama kā nedroša", jo Su-27 pietuvojies aptuveni 1,5 metru attālumā no EP-3 (attālums starp abu lidmašīnu spārnu galiem) un amerikāņu lidaparātam nācies lidot cauri Su-27 reaktīvajai strūklai, skaidrots video aprakstā.

Krievijas lidmašīna amerikāņu gaisa kuģi pavadījusi divas stundas un 40 minūtes. 6. flote savā "Youtube" kanālā publicējusi vēl vairākus video no šīs pārtveršanas.

ASV karaflote izlūklidmašīnas pārtveršanu raksturoja kā "bīstamu", bet ASV Valsts departaments to nosauca par starptautisko normu "rupju pārkāpumu".

Krievijas Aizsardzības ministrija savukārt norāda, ka Krievijas Su-27 pārtveršanu veica, ievērojot visas drošības normas.

Jau ziņots, ka kopš Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederoši Krimas pussalu un iesaistījās karadarbībā Donbasā, vērojams tās militārās aktivitātes pieaugums, tostarp Baltijas jūras reģionā, kur NATO lidmašīnas laiku pa laika pārtver un pavada Krievijas lidaparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!