Rūpnīca Ukrainas pilsētā Ivankovā izmanto atkritumus un kokmateriālus elektrības ieguvei, lai mazinātu nepieciešamību pēc Krievijas gāzes.

Ukrainā notiekošie konflikti ir smagi iedragājuši Ukrainas ekonomiku, valsti balsta starptautiskie aizdevumi, daudzi uzņēmumi ir uz bankrota robežas, taču kāda rūpnīca netālu no Kijevas cer stabilizēt valsts elektroapgādi un uzlabot energoapgādes drošību, atradinot Ukrainu no Krievijas piegādātās gāzes, vēsta aģentūra “Reuters”. 

Ivankovā esošā uzņēmuma “Engineering” rūpnīcas uzmanības centrā galvenokārt ir alternatīvas elektroenerģijas ražošana Ukrainā, kā arī jaunas termoelektrostacijas celtniecība, kas ražos elektrību, dedzinot šķeldas un biomasu. Enerģiju rūpnīca pārdos valstij pēc tā saucamā “zaļā tarifa”. 

Rūpnīcas valdes loceklis Vladimirs Boiko uzskata, ka rūpnīca, kas darbu sāka 2008. gadā, jau vainagojas panākumiem. “Lai mēs saražotu 18 megavatu lielu jaudu, agrāk valdība pirka 15 miljonus kubikmetru gāzes no Krievijas. Šobrīd tā vietā, lai iegādātos 15 miljonus kubikmetru gāzes, mēs izmantojam kokmateriālus un atkritumus. Iepērkot koku, mēs iztērējam vidēji 30-40 grivnas gadā,” otrdien vēstīja Vladimirs Boiko. Boiko stāsta, ka stacija ar enerģiju var apgādāt ne tikai Ivankovu, bet arī trīs līdz četrus apkārtnes rajonus. 

Uzņēmums cer uzbūvēt vēl 10 elektrostacijas Ukrainas teritorijā, kas ne tikai apgādātu ar elektroenerģiju, bet nodrošinātu darbu vietējiem iedzīvotājiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!