Foto: Kadrs no video
Vienā no konservatīvākajām islāma monarhijām Saūda Arābijā kāda vietējā producentu kompānija izdomājusi izjokot cilvēkus, liekot tiem noticēt, ka viņi nonākuši pašnāvnieka-spridzinātāja rokās.

Apmēram trīs minūšu garajā video aktieris ar pielīmētu bārdu tēlo taksometra šoferi. Kad pie viņa iekāpj pasažieris, automašīnas vadītājs sāk klāstīt savas domas par to, cik labs ir džihāds un ka spridzinātāja-pašnāvnieka uzbrukums viņam un pasažierim ļautu nonākt paradīzē. Pēc šīm runām viņš jau tā satrauktajiem pasažieriem parāda savu mākslīgo spridzinātāja jostu.

Vienā no epizodēm taksometra šoferis jaunietim, kurš iekāpis pie viņa, jautā, vai viņš jebkad apsvēris pievēršanos džihādam jeb svētajam karam pret neticīgajiem. "Mēs uzspridzināsim armijas nocietinājumu un tu būsi ar mani... Tu kopā ar mani būsi moceklis. Vai vēlies doties uz paradīzi?"

Zēns tūlītēji krīt panikā, sāk raudāt un lūdz šoferi auto apturēt. Tad aktieris norāda uz slēpto kameru un saka, ka tas ir tikai joks, lai varētu parādīt cilvēkiem, ka arī musulmaņiem ir bail no teroristiem.

Nākamais pasažieris pēc tam, kad šoferis ir parādījis spridzekļu jostas imitāciju, ir acīmredzami pārbiedēts. Pēc tam, kad jaunietis noprot, ka šoferis negrasās apstāties, viņš izlec no braucošas automašīnas un skrien prom. Pārbiedētais puisis gan tiek noķerts, lai pateiktu, ka tas viss bijis tikai nevainīgs joks.

Pēdējā video iekļautajā epizodē redzams, ka divi pieauguši vīrieši, uzzinājuši, ka ir terorista pasažieri, cenšas ierobežot šofera kustības, lai viņš nevarētu detonēt sprāgstvielu jostu, un liek viņam apstāties. Aktieris parāda savu mākslīgo bārdu un slēptās kameras, taču redzams, ka vīriešu saspringums tik viegli nenoplok.

Pēc video publicēšanas simtiem vietējo soctīklu lietotāju pauduši sašutumu, kā producentu kompānija var biedēt cilvēkus ar islāma teroristiem, ko daudzi valsts iedzīvotāji uzskata par pašu lielāko draudu savai drošībai. Vairāki pat lūguši valsts iestādes sodīt video autorus. Medijs "Gulf News" vēsta, ka paši joka autori video dēvē par izglītojošu materiālu, kas brīdina sabiedrību par pašnāvniekiem spridzinātājiem.

2015. gadā Saūda Arābijā fiksētas trīs savstarpēji nesaistītas pašnāvnieku spridzināšanas, kuras organizēja dažādas islāma ekstrēmistu grupas. Citās Tuvo Austrumu zemēs pašnāvnieku vadītu ar sprāgstvielām pildītu automašīnu uzbrukumi ir ļoti izplatīts terora veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!