Vidusjūrā peld aptuveni 250 miljardi mikroskopisku plastikāta gabaliņu, radot bioloģisku apdraudējumu pārtikas ķēdei, liecina vides aktīvistu atbalstītais pētījums.

Šādu aprēķinu snieguši Francijas un Beļģijas jūras biologi. Viņi analizējuši Francijā, Ziemeļitālijā un Spānijā jūlijā desmit līdz 15 centimetru dziļumā savāktus ūdens paraugus.

"Vispārīgie aprēķini liecina, ka visā Vidusjūrā ir aptuveni 250 miljardi gabaliņu mikroskopisku atkritumu," trešdien paziņoja Francijas Jūras pētījumu un attīstības institūta (IFREMER) zinātnieks Fransuā Galgani.

Aprēķini izdarīti, vadoties no ūdens paraugos atrastās 4371 plastikāta daļiņas, kuru vidējais svars ir 1,8 miligrami. Aplēses liecina, ka to kopējais svars Vidusjūrā sasniedz aptuveni 500 tonnas, paskaidroja Galgani.

Paraugus no ūdens virsmas savāca vides aktīvistu ekspedīcijas "Mediterranean in Danger" (MED) brīvprātīgie. Plastikāta daļiņas tika atklātas 90% paraugu.

Pagaidām tas ir provizorisks novērtējums. Lai izdarītu plašākus secinājumus, 2011.gadā ūdens paraugi tiks ņemti arī Gibraltārā, Marokā, Alžīrijā, Tunisijā, Sardīnijā un Itālijas dienvidos.

Mikroskopiskās plastikāta daļiņas ir pastāvīgs apdraudējums, jo sajaucas ar planktonu, ko apēd mazās zivtiņas, bet tās savukārt notiesā lielāki plēsoņas, paskaidroja MED.

Aktīvisti norāda, ka pierādījumi par jūras videi nodarīto ļaunumu pieaug, kas kaitē arī lielākiem jūras iemītniekiem, piemēram, roņiem un bruņurupučiem.

"Vienīgais risinājums ir apturēt mikroskopisko atkritumu avotus," paziņoja MED pārstāvis.

Vides aktīvistu grupa nākusi klajā ar internetā parakstāmu petīciju, pieprasot Eiropas Savienībai (ES) pieņemt stigrākus noteikumus attiecībā uz atbrīvošanos no plaša patēriņa precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!