Ceturtdien Ženēvā notiekošajās sarunās sešas pasaules lielvaras un Irāna panākušas principiālu vienošanos, ka Irānas urāns tiks eksportēts uz trešajām valstīm pilnīgai bagātināšanai, ceturtdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas koordinators Havjers Solana.

"Tika panākta principiāla vienošanās, ka Irānā izmantotais vāji bagātinātais urāns tiks eksportēts uz citām valstīm tālākai bagātināšanai, lai to varētu izmantot Teherānas zinātniskajā kodolreaktorā, kurš, kā jūs zināt, ražo izotopus medicīniskajām iekārtām," pavēstīja Solana.

Lielvaras arī sagaida, ka Irāna tuvākajās divās nedēļās atļaus starptautiskajiem inspektoriem apmeklēt jauno urāna bagātināšanas ražotni netālu no svētās Kumas pilsētas.

"Irāna mums pavēstīja, ka plāno pilnībā un nekavējoties sadarboties ar ANO Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA) jaunās urāna bagātināšanas ražotnes jautājumā," sacīja Solana. "Tā ļaus inspektoriem no aģentūras apmeklēt ražotni, mēs sagaidām, ka tas notiks pāris nedēļu laikā."

Puses arī vienojušās tuvākajās nedēļās intensificēt sarunas par Teherānas kodolambīcijām, pavēstīja Solana.

"Mēs vienojāmies tuvākajās nedēļās intensificēt sarunas," viņš sacīja, piebilstot, ka tas ir "tikai sākums un mums būs jāredz progress dažos praktiskos jautājumus, pa kuriem mēs šodien apspriedāmies"

Irānas puses galvenais sarunu vadītājs Saīds Džalili sacīja, ka sarunas ar sešām lielvarām radījušas iespēju kliedēt bažas par Teherānas kodolprogrammu.

"Mums bija plašas sarunas. Šī tikšanās radīja labas iespējas jaunai sadarbībai, lai kliedētu starptautiskās sabiedrības bažas."

Sarunās ar Irānu piedalās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!