Foto: AFP/Scanpix
Pasākumi, ko pašlaik plāno 17 eiro zonas valstis, lai glābtu Eiropas vienoto valūtu, ir nokavēti un nepietiekami, intervijā laikrakstam "Daily Telegraph" atzinis vienotā tirgus un eiro idejas autors, bijušais Francijas finanšu ministrs Žaks Delors, kurš desmit gadus – no 1985. līdz 1995.gadam - bija Eiropas Komisijas priekšsēdētājs.

Viņš norādījis, ka pašreizējā krīze, kas, pēc atsevišķu analītiķu prognozēm, var novest pie eiro zonas sabrukuma, ir rezultāts nopietnām kļūdām, kuras Eiropas Savienība pieļāvusi vienotās valūtas projekta ieviešanā. Delors norāda, ka Eiropas līderi nepievērsa pietiekamu uzmanību atsevišķu dalībvalstu ekonomiku vājumam, līdz ar to sagraujot Eiropas ekonomiskās savienības pamatus. "Finanšu ministri grūtos brīžos, kuros vajadzēja rīkoties, vienkārši pievēra acis," sacījis eksperts.

Delors norāda, ka lēmums vienoto valūtu laist apgrozībā 1999.gadā bija sasteigts, jo nebija izveidoti droši Eiropas līmeņa uzraudzības orgāni, kas varētu novērst vairāku ES valstu nonākšanu parādu krīzē. Atbildība par notikušo ir jāuzņemas visām Eiropas valstīm, ne tikai Grieķijai un Itālijai, uzskata Delors.

Īpaši viņš uzsver Vācijas lomu, kuras valdība, baidoties no iespējamās inflācijas, stingri aizstāv pozīciju, ka Eiropas Centrālā banka nedrīkst palīdzēt valstīm – parādniecēm. Delors uzskata, ka pašlaik eiro zonas valstu grūtību galvenais cēlonis ir "Vācijas spītīgā turēšanās pie stingra valūtas regulējuma idejas" un citu ES valstu nespējā piedāvāt situācijas risinājumu.

Delors uzskata, ka krīzes apjoms ir tāds, ka pat Vācijai būs grūti atrast pieņemamu risinājumu. "Tirgus ir tirgus, un investoriem pašlaik nav nekādas pārliecības par rītdienu," sacījis Delors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!