Foto: AP/Scanpix
Viens no diviem brāļiem "Bostonas spridzinātājiem" – Tamerlans Carnajevs – pirms pusotra gada tika iekļauts ASV terorisma apkarošanas dienesta datu bāzē, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ASV varasiestādēm.

Viņš datu bāzē iekļauts pēc tam, kad Krievijas specdienesti brīdinājuši, ka Tamerlans Carnajevs varēja plānot uzbrukumus Krievijas teritorijā. Taču gan Federālā izmeklēšanas biroja, gan Centrālās izlūkošanas pārvaldes sākotnējā izmeklēšana neatklāja, ka Carnajevs būtu bīstams ASV.

Tomēr Tamerlans Carnajevs pēc CIP lūguma tika iekļauts ar terorismu, iespējams, saistīto personu datu bāzē, kurā kopumā ir dati par 745 cilvēkiem. Tiesa, šī datu bāze nesakrīt ar potenciālo teroristu sarakstu, kuram pievērš daudz lielāku uzmanību un kurā iekļautās personas arī novēro.

Pusgadu pirms Tamerlana Carnajeva iekļaušanu datu bāzē FIB lūdzis Krievijai papildu informāciju par viņu, taču atbildi nesaņēma un izmeklēšanu izbeidza.


Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevus. Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā.

Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!