Libānas pilsonis, kuram piederošu ceļasomu ar dokumentiem par lidmašīnām dzīvokļa kratīšanas laika atradusi Vācijas policija, ir viens no 19 teroristiem, kurus Vašingtona apsūdz par līdzdalību otrdien notikušajos teroristiskajos uzbrukumos Savienotajās Valstīs, sestdien paziņoja avoti Libānas drošības struktūrās.
Pēc avotu teiktā, aizdomās turētais Ziads Samirs al Džarrahs ir 27 gadus vecs musulmanis sunnīts, kurš dzīvoja Al Mardžas ciematā Bekaa ielejas austrumos, 75 kilometrus uz austrumiem no galvaspilsētas Beirutas.

Džarraha ģimenei ir paziņots, ka viņš gājis bojā viena no četrām nolaupītajām lidmašīnām, sacīja avoti drošības struktūrās taču Džarraha ģimene atteicās žurnālistiem izpaust jebkādu sīkāku informāciju.

Bojāgājušā paziņas pastāstīja aģentūrai "Reuters", ka Džarrahs ir devies no Libānas uz Vāciju pirms septiņiem gadiem, lai apgūtu augstskolā pilota profesiju, un nesen no viņa saņemta vēstule, kurā teikts, ka viņam ir piešķirta stipendija, lai viņš varētu turpināt studijas ASV Floridas štatā.

Libānas drošības amatpersonas apmeklēja Džarraha ģimeni sestdien un izjautāja ģimenes locekļus. Avoti drošības struktūrās izteicās, ka Džarrahs ir apmeklējis Libānu vairākas dienas augustā.

ASV Tieslietu ministrijas piektdien izplatītajā Pensilvānijā nokritušās aviosabiedrības "United Airlines" lidmašīnas nolaupītāju sarakstā ir vārds Ziads Džarrahi. Vācijas federālais prokurors Kajs Nēms viņu nosauca par Ziadu Samiru Džarrahu un teica, ka viņš ir viens no trīs studentiem, kuri tiek turēti aizdomās par piedalīšanos uzbrukumos. Kratīšanā Džarraha mājās ir atrasta ceļasoma ar dokumentiem, kuri attiecas uz lidmašīnām.

Nēms preses konferencē Karlsrūē teica - tiek uzskatīts, ka Džarrahs, kurš dzīvoja Vācijas ziemeļrietumu pilsētā Bohumā, bijis dalībnieks ekstrēmistiskā islāmistu grupējumā Hamburgā , un policija jau ir sākusi izmeklēšanu.

Nēms arī uzsvēra, ka federālā prokuratūra nav atklājusi nekādu saistību starp grupējumu Hamburgā un starptautisko teroristu Osamu bin Ladenu, kurš ir galvenais aizdomās turētais par teroristiskajiem uzbrukumiem ASV otrdien.

Aizdomās turētais libānietis ir uzturējies kādu laiku Bohumā un atstājis ceļasomu ar dokumentiem par lidmašīnām, kurus policija ir izņēmusi kratīšanas laikā, sacīja Nēms.

"Par vienu no trīs aizdomās turētajiem Hamburgā, Ziadu Samiru Džarrahu, viņa draudzene Bohumā ziņoja kā par bez vēsts pazudušu. Tādēļ var teikt, ka viņš tur kādu laiku dzīvoja," sacija Nēms. Viņš piebilda, ka policija arī veikusi kratīšanu divos dzīvokļos Bohumā.

Nēms teica, ka Džarraham bija rezervēta vieta lidmašīnā, kura nogāzās Pensilvānijā otrdien. Domājams, ka pirms tam šajā lidmašīnā notika cīņa starp pasažieriem un nolaupītājiem.

Vācijas federālais prokurors informēja, ka Džarrahs bija 26 gadus vecs un studēja celtniecības inženierzinātnes un lidmašīnu konstruēšanu Hamburgā. Vācijas iekšlietu ministrs Oto Šilijs paziņoja, ka viņš nolēmis panākt ekstrēmistisko reliģisko organizāciju aizliegumu.

"Līdz šim ekstrēmistiskās reliģiskās kopienas varēja izvairīties no aizlieguma, slēpjoties aiz reliģisko privilēģiju aizsega.. Pēc manas inciatīvas tas mainīsies," sacījis Šilijs intervijā, kas sestdien publicēta laikrakstā "Bild".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!