Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien soctīklos miljoniem cilvēku ASV un citviet pasaulē dalījās ar ziņu aģentūras "Associated Press" fotogrāfes Džūlijas Ledūkas uzņemto divu Riograndes ūdeņos noslīkušo attēlu. Fotogrāfija, kurā redzami tēva un meitas līķi, tūdaļ tika salīdzināta ar bēdīgi slaveno 2015. gada septembrī uzņemto bildi ar Vidusjūras krastā izskaloto trīs gadus vecā kurdu puisēna Alana Kurdi ķermeni.

ASV un Meksikas robežupē Riograndē noslīkušie ir migranti no Centrālamerikas valsts Salvadoras Oskars Alberto Martiness Ramiress un viņa nepilnus divu gadus vecā meitiņa Valērija. Abu ķermeņi izskaloti Meksikas robežpilsētas Matamorosas krastos vien pārdesmit kilometrus no upes ietekas Atlantijas okeāna Meksikas līcī. Foto uzņemts pirmdien, bet abi bojā gājuši dienu iepriekš.

Attēls ietver skarbo realitāti, ar kādu jāsaskaras tiem migrantiem, kuri cerībā uz gaišāku nākotni sev un saviem bērniem pamet nabadzības un noziedzības pārņemtās Centrālamerikas valstis, un dodas tūkstošiem kilometru garajā ceļā uz izslavēto pārpilnības zemi ASV. Skaudri skumjā fotogrāfija īpašu ievērību guvusi, jo tajā saskatāms, ka mazās meitenītes labā roka joprojām atrodas uz tēva kakla, simboliski uzsverot abu ciešās saites un tēva centienus meitas nākotnes dēļ riskēt ar visu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Salvadora ir mazākā, bet blīvāk apdzīvotā Centrālamerikas valsts – par Latviju aptuveni trīsreiz mazākajā teritorijā mīt apmēram trīsreiz vairāk iedzīvotāju. Salvadorieši dzimteni jau līdz šim pametuši vairākos viļņos, no kuriem lielākais bija pilsoņkara laikā no 1979. gada līdz 1992. gadam. CIP lēš, ka vismaz 20% Salvadorā dzimušo dzīvo ārpus valsts, bet ASV centrālais statistikas birojs norāda, ka vairāk nekā 2,3 miljoni ASV iedzīvotāju sevi uzskata par salvadoriešiem.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) interneta vietnē "The World Factbook" norādīts, ka Ramiresa dzimtajā Salvadorā ir "viens no augstākajiem slepkavību rādītājiem pasaulē", un tajā "izplatīti kriminālie grupējumi". Grupējumi gan nav tikai izplatīti, bet, kā bieži norādīts dažādās citu valstu oficiālajās interneta vietnēs, tie faktiski kontrolē pat veselus valsts reģionus, un ņemot vērā augsto korupcijas līmeni, lielā mērā arī valsts politisko un ekonomisko vidi. Līdz ar to daudzi salvadorieši valsts pamešanu uzskata par vienīgo iespēju nekļūt par noziedzīgu bandu locekļiem.

Mirušo radinieki medijiem norādījuši, ja jaunā ģimene 3. aprīlī pametusi mājas, meklējot drošību, kā arī iespējas nopelnīt. Liktenīgajā dienā 25 gadus vecais Ramiress kopā ar meitu un 21 gadus veco sievu Taņu Vanesu Avalosu ceļā uz ASV bija jau pavadījuši nepilnus trīs mēnešus un pieveikuši vairāk nekā 2000 kilometrus. Viņi sākotnēji pieprasījuši patvērumu Meksikā, bet, gluži kā daudzi migranti, saskaroties ar Salvadoras kriminālo grupējumu tīklu atzariem arī Meksikā, kā arī ne pārāk spīdošām iespējām nopelnīt, pēc neilga laika izlēmuši ceļu turpināt.

Pagājušajā nedēļas nogalē viņi sasnieguši Meksikas-ASV robežu. Uzzinājusi, ka ASV tagad ļauj patvērumu prasīt vien dažiem desmitiem cilvēku dienā, ģimene izšķīrusies riskēt, robežu šķērsot pār upi, un tad vērsties pie robežsargiem, pieprasot patvērumu.

Vīrietis sākumā upi pārpeldējis kopā ar mazo meitiņu. Atstājis mazuli krastā, viņš devies pēc sievas, bet meitenīte, pamesta viena, kritusi panikā un metusies ūdenī pakaļ tētim. Viņš griezies atpakaļ, lai atvasi izglābtu, pat satvēris viņu, taču zaudējis spēkus, un abi noslīka. Tēva un meitas mirstīgās atliekas atrastas tikai dienu vēlāk vairākus kilometrus no vietas, kur ģimene mēģināja šķērsot robežu.

Soctīklotāji, kuri dalījušies ar fotogrāfiju, lielākoties uzsver ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas īstenotās imigrācijas politikas vainu šo un simtiem citu imigrantu nāvē, liekot viņiem izšķirties par nedrošiem robežas šķērsošanas veidiem tā vietā, lai viņi varētu droši pāriet robežu un pieteiktos patvēruma meklētāja statusam. ASV robežsardzes dati liecina, ka 20 gadu laikā no 1998. gada līdz 2017. gadam oficiāli fiksēta 7 216 nelegālo robežpārkāpēju nāve, vairumam mirstot no dehidrācijas jeb ķermeņa atūdeņošanās, cenšoties no Meksikas ASV iekļūt caur tuksnešiem.

Šonedēļ uzņemtā fotogrāfija, gluži kā attēls ar Alana Kurdi Vidusjūras krastā izskaloto ķermeni strauji kļuvusi par simbolu milzīgajai migrācijas problēmai. Lai gan mirušo skaits, migrantiem no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas cenšoties iekļūt Eiropas Savienības valstīs ir daudzkārt lielāks, drošības un ekonomisko problēmu rosinātā latīņamerikāņu migrantu plūsma uz ASV ir ne mazāk skaudra. Kurdi fotogrāfijas piesaistītā uzmanība bēgļu krīzei gan bijusi ļoti īslaicīga, un ziedojumi patvērumu meklētājiem palīdzošām organizācijām pēc neilga laika apsīkuši tik pat strauji, cik strauji tie pieauguši tūlīt pēc fotogrāfijas publicēšanas, atzīmē "The Los Angeles Times" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!