Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs vētras "Metjū" stiprumu samazinājis uz ceturto kategorijas līmeni. Vētra šobrīd atrodas virs Karību jūras un tuvojas Jamaikai.

Vēja ātrums piektdienas vakarā brāzmās sasniedza 260 kilometrus stundā (72 metrus sekundē), bet tagad ir nedaudz mazinājies.

"Šajā nedēļas nogalē ir iespējamas zināmas intensitātes svārstības, tomēr sagaidāms, ka "Metjū" arī svētdienas gaitā būs spēcīga vētra."

Sagaidāms, ka "Metjū" Jamaiku sasniegs svētdienas vakarā.

Sinoptiķi piektdien vakarā, kad "Metjū" bija sasniedzis piektās kategorijas vētras spēku, brīdināja, ka tā Atlantijā ir stiprākā kopš 2007. gada vētras "Fēlikss".

Tiek prognozēts, ka pirmdien vētra trauksies pāri Jamaikai un nākamajās dienās sasniegs arī Kubu, Haiti un Bahamu salas.

Jamaikā izziņots brīdinājums par viesuļvētru, sinoptiķi arī brīdināja spēcīgām lietusgāzēm un vēju Kubā un Haiti tuvāko divu dienu laikā.

"Metjū" par pirmās kategorijas viesuļvētru kļuva ceturtdien, bet jau piektdien sasniedza ceturto kategoriju piecu kategoriju skalā.

Sinoptiķi prognozē, ka Haiti dienvidos un Jamaikā var nolīt 25 līdz 38 centimetri nokrišņu. Atsevišķās vietās var nolīt pat 64 centimetri nokrišņu, kas var izraisīt dzīvību apdraudošus plūdus un dubļu nogruvumus.

Pagaidām nav skaidrs, vai "Metjū" sasniegs arī ASV Atlantijas krastu. Atbilstoši pašreizējām sinoptiķu prognozēm, vētras centrs nākamnedēļ paies tuvu garām ASV piekrastei.

"Metjū" ceturtdien tika atzīta par piekto 2016. gada sezonas Atlantijas viesuļvētru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!