Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Viļņas pašvaldība solījusi novākt pirmdien pilsētā parādījušās izkārtnes, kas aicina 1. oktobrī pie pilsētas Baltā tilta vērot uguņošanu par godu komunistiskās Ķīnas Tautas Republikas 70. gadadienai.

Reklāmas, kas pa nakti izkārtas astoņās pilsētas vietās, izpelnījušās neizpratnes un sašutuma pilnus komentārus sociālajos tīklos.

"Tā ir komunistiskā tirānija, kura arī pašlaik tur savās koncentrācijas nometnēs vairāk nekā miljonu pilsoņu, īsteno genocīdu pret uiguriem, piespiedu kārtā pārtauto tibetiešus un nežēlīgi vajā dažādu reliģiju ticīgos. Vai te ir iemesls svinēt?" sociālajā tīklā "Facebook" vaicā Seima deputāts no partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" Mants Adomēns.

"Viļņa ir brīva pilsēta. Te nav vietas slepkavnieciska režīma uguņošanai," viņš raksta, vēršoties pie galvaspilsētas mēra Remiģija Šimašus.

Tikpat noraidoši šo reklāmu un plānoto salūtu vērtējis arī viņa frakcijas biedrs Andrjus Navicks, uzsverot, ka svinēt paredzēts nevis Ķīnas, bet gan Mao Dzeduna iedibinātā komunistiskā režīma gadadienu.

"Mani šokē, ka mēs svinam gadadienu, kopš izveidota komunistiska valsts, kuras totalitārais režīms prasījis ļoti daudz upuru. (..) Daudz netrūkst, ka mēs svinēsim Padomju Savienības izveides gadadienu," deputāts sacījis ziņu aģentūrai BNS.

"Tā ir veselajam saprātam grūti aptverama provokācija. Te neapšaubāmi tiek pārbaudītas zināmas sarkanās līnijas - vai šāda lieta "izies cauri"," viņš spriedis.

Arī Adomēns paudis pārliecību, ka komunistiskā režīma gadadienas svinēšana nav savienojama ar Lietuvas likumiem, kuri aizliedz totalitāru režīmu slavināšanu.

"Tieši Mao Dzeduna nostiprināšanās Ķīnas kontinentālajā daļā aizsāka kultūras revolūciju un masveida teroru. Tiek svinēta 65 miljonus cilvēku noslepkavojuša totalitārā režīma dzimšanas diena," viņš uzsvēris.

Viļņas pašvaldības administrācijas direktora vietnieks Adoms Bužinsks aģentūrai BNS sacījis, ka reklāmas pilsētā naktī uz pirmdienu izkāris pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmums "Vilniaus viešasis transportas" un tās nav pienācīgi saskaņotas ar pašvaldības Ārlietu un sabiedrisko lietu nodaļām.

Viņš arī piebildis, ka pašvaldība nav saņēmusi nekādu pieteikumu attiecībā uz paša pasākuma rīkošanu, bet gadījumā, ja tāds pieteikums tiks saņemts, pašvaldība to izskatīs "kā jebkuru citu gadījumu".

"Ja atļauja nebūs dota, bet mēs redzēsim, ka notiek gatavošanās uguņošanai, tiek būvēta skatuve vai tamlīdzīgi, pašvaldības Sabiedriskās kārtības nodaļa kopā ar Lietuvas policiju gādās, lai tiek ievērota sabiedriskā kārtība un netiek pārkāpti likumi.

Pašvaldība vēl cenšas noskaidrot, kas ir minētā pasākuma gala pasūtītāji.

Ķīnas vēstniecība Lietuvā aģentūrai solījusi noskaidrot situāciju un atbildēt uz jautājumiem.

Tikmēr uzņēmuma "Vilniaus viešasis transportas" pārstāve Lina Nuobariene pastāstījusi, ka reklāmas pasūtītājs ir kompānija "Blikas".

Pēc viņas teiktā, izkārtnes būtu jānoņem naktī, lai šis process netraucētu satiksmei.

Ar "Blikas" direktoru Gīti Lagunaviču aģentūrai nav izdevies sazināties, bet uzņēmuma pārstāvji apliecinājuši, ka uz 1.oktobri viņiem ir pasūtīts pasākums galvaspilsētā, taču pasūtītāju nav izpauduši.

Sociālajos tīklos pašvaldības pārstāvji minējuši, ka pašas svinības varētu notikt "Swedbank" terasē, bet bankas pārstāvis Sauļus Abraškevičs šādu informāciju kategoriski noraidījis.

"Nekādu pieteikumu atļaut rīkot pasākumu neesam saņēmuši un nekādu atļauju neesam devuši," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!