Viļņas Universitātes (VU) bibliotēkas Baltajā zālē skatāma unikāla izstāde – "Lietuvas valdnieku autogrāfi. No VU bibliotēkas Mākslas muzeja fonda".
Izstāde tiek rīkota Lietuvas tūkstošgades svinību ietvaros. Ekspozīciju varēs skatīt līdz 17. aprīlim. Ekspozīcijā var apskatīties pēdējos Jagaiļu dzimtas - tēva un dēlu - autogrāfus, kā arī Žigimanta vecākā un Žigimanta Augusta autogrāfus.

Tāpat var redzēt arī Viļņas Universitātes dibinātāja karaļa Stefana Batorija autogrāfu, kas atrodas uz kāda strīdus lēmuma par zemi. Rakstīts Grodņā, 1582. gadā 6. jūlijā, seno slāvu valodā. Kad nomira karalis Stefans Batorijs, pār Lietuvu valdīja trīs Vāsu dinastijas valdnieki. Vāsu autogrāfu kolekcija muzejā ir īpaši liela: tajā ietilpst četri Zigmunda Vāsa, trīs Vladislava Vāsas un četri Jana Kazimira Vāsas autentiski paraksti.

Visus Lietuvas valdītāju autogrāfus rūpīgi atjaunojuši VU bibliotēkas restauratori.

VU bibliotēkas Mākslas muzeja krātuvē ir 26 autentiski Lietuvas valdītāju paraksti. Daži no tiem ir privātpersonu dāvināti, taču vairums parakstu muzejs ieguvis no antikvariātiem vai tieši no privātpersonām. Tā ir ļoti vērtīga krātuve un muzeja fonda dārgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!