Virkne somu uzņēmēju grasās pamest Igauniju - galvenais iemesls ir tas, ka izdevumi šeit pieaug tik ātri, ka ražot uz vietas Somijā jau kļūst izdevīgāk, ziņo biznesa portāls "DV".
Pēc Komercreģistra rīcībā esošās informācijas, patlaban 145 Somijas uzņēmumi apsver iespēju pārtraukt savu darbību Igaunijā.

Portāls norāda, ka izdevumi par jūras transportu pāris pēdējo gadu laikā ir pieauguši, strauji pieaugušas ir arī darba algas.

Savu pēdējo kuģi Igaunijā patlaban būvē Somijas uzņēmums "Salmone". Uzņēmuma vadītājs Erihs Metsaotss sacījis, ka viena no lielākajām problēmām ir loģistika, kas ir kļuvusi ļoti dārga. "Papildus tiek runāts, ka tiks paaugstinātas arī īres cenas. Jaunas rūpnīcas celtniecība šeit izmaksātu dārgāk nekā Somijā, tādēļ arī uzņēmums pārceļas atpakaļ," viņš saka.

Tiesa, ir arī citādi domājoši Somijas uzņēmēji. Piemēram, papīra ražotājs "UPM-Kymmenel" apsver iespēju paplašināt ražošanu. Firmas valdes priekšsēdētājs Ando Jukki sacījis, ka uzņēmums grasās atjaunot un paplašināt savu saplākšņa ražošanu Otepē. Ražošanas paplašināšanas programmā plānots investēt ap 156 miljoniem kronu (7,02 miljoniem latu). Šādi kapitālieguldījumi rūpnīcas ražošanas jaudu palielinās par 10 000 kubikmetru.

Arī elektronikas kompānijas "Elcoteq" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Jānuss Pautss sacījis, ka uzņēmums negrasās doties prom no Igaunijas, bet gan drīzāk pievērsīs lielāku uzmanību darbinieku profesionālajai izaugsmei.

Viņš arī norādījis, ka uzņēmums regulāri meklē ražošanai izdevīgas vietas. "Jo tālāk ir ražotājvalsts, jo garāks būs produkcijas ceļš līdz tirgum. Mums savukārt ir svarīgi, lai produkcija tirgū nonāk pēc iespējas ātrāk, tieši tad, kad preces cena ir augsta. Uzņēmumam nav nekāda labuma, ja produkcija tirgū nonāk tikai tad, kad preces cena jau ir ievērojami nokritusies, pat tad, ja ražošana atrodas kādā no zemāku izmaksu valstīm," skaidrojis Pautss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!