Virs Centrāleiropas šonedēļ pamatīts ozona caurums, kas līdz jūnija beigām apdraudēs plašu teritoriju Vācijā, Čehijā, Austrijā un Slovākijā, ziņo meteorologi un klimata eksperti.
Čehijas Saules un ozona observatorijas (SOO) vadītājs Karels Vaničeks pavēstīja, ka šonedēļ Centrāleiropā konstatēts augsts ultravioletās radiācijas starojums, kas saistīts ar ozona slāņa mazināšanos reģionā.

Svētdien Čehijā reģistrēts visu laiku augstākais ultravioletais starojums 8,44 punktu līmenī, kas tiek uzskatīts par ārkārtīgi bīstamu gaišādainajiem eiropiešiem.

"Mums ir nedabiski pavājinājies ozona slānis virs centrālās Eiropas," aģentūrai DPA sacīja Vaničeks. "Tā rezultātā mums ir spēcīgākas intensitātes Saules starojums, un tagad ultravioletais rādītājs ir sasniedzis jebkad reģistrēto augstāko līmeni".

Ceturtdien pusdienlaikā SOO Čehijā reģistrēja 8,0 UV indeksu. Eksperti prognozē, ka augstais UV starojuma līmenis saglabāsies arī nedēļas nogalē.

Ozona caurums ietekmē arī daļu Vācijas, Austrijas un Slovākijas.

Nīderlandes klimata aģentūras KNMI izņemtajos satelītattēlos redzams ierobežots ozona caurums, kas atrodas viss Vācijas, Čehijas un Austrijas.

Eiropas Kosmosa aģentūras atmosfēras novērojumu aģentūra TEMIS prognozē, ka augsts UV līmenis līdz 8,2 punktiem Berlīnē, Frankfurtē un Vīnē saglabāsies līdz 30.jūnijam.

Čehijas valdība brīdinājusi iedzīvotājus neuzturēties ilgu laiku saulē, aizsargāt ādu ar saules aizsargkrēmiem un valkāt saules brilles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!