Austrieši ir visaktīvākie tālākas Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās pretinieki, liecina otrdien publiskotie "Gallup" institūta "Eirobarometra" veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati.
Aptaujas dati liecina, ka tikai 28% respondentu atbalsta Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas un, iespējams, Turcijas uzņemšanu ES.

76% aptaujāto atzinuši, ka vislielākās bažas saistībā ar ES paplašināšanos viņos izsauc iespēja, ka viņi varētu zaudēt darbavietas, ražošanai pārceļoties uz jaunajām dalībvalstīm austrumos, kur ir zemākas ražošanas izmaksas.

Savukārt 73% respondenti baidās no narkotiku tirdzniecības un citu organizētās noziedzības darbības formu apjoma pieauguma.

54% aptaujāto austriešu piekrita apgalvojumam, ka ES aktīvāk jāiesaistās bezdarba apkarošanā, bet 46% uzskatīja, ka ES kopīgi jālemj par drošības jautājumiem visa kontinenta mērogā.

Vairāk nekā puse respondentu pozitīvi vērtēja ES starptautisko lomu pasaules miera nodrošināšanā, kamēr to negatīvi novērtēja tikai 10%. ASV vērtējums bija radikāli atšķirīgs, divām trešdaļām Vašingtonas ieguldījumu vērtējot negatīvi un tikai 10% par to izsakoties pozitīvi.

Gandrīz 80% austriešu uzskata, ka ES kopējā aizsardzības un drošības politika ir jāpaplašina. Viņi uzskatīja, ka krīzes gadījumā būtu vēlama ES dalībvalstu kopīga nostāja.

Uz jautājumu, vai ES ir "laba lieta", 46% respondentu atbildēja apstiprinoši. Tas ir augstākais rādītājs Austrijā pēdējo divu gadu laikā. Tikai 18% atzina, ka Austrijas dalība ES valstij nodara ļaunumu, tomēr 32% austriešu uzskatīja, ka no tās nav nedz labuma, nedz ļaunuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!