Grieķijas transporta nozares un sabiedriskā sektora arodbiedrību uzsāktais valsts mēroga 24 stundu streiks trešdien pilnībā paralizējis valsts transporta sistēmu un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu.
Streiku arodbiedrības pieteica, protestējot pret valdības plānotajām pensiju sistēmas reformām.

Jau otrdien 48 stundu streiku uzsāka juristi un tiesu personāls.

Savukārt trešdien streiks paralizēja dzelzceļa satiksmi - visā valstī tika paredzēti tikai deviņu vilcienu reisi.

Streiks apturēja arī sabiedriskā transporta satiksmi un prāmju kustību starp Grieķijas kontinentālo daļu un valsts salām.

Grieķijas galvaspilsētā metro vilcieni un autobusi kursēja tikai piecas stundas, tomēr tas skaidrojams ar to, lai garantētu streika dalībniekiem iespēju nokļūt uz pilsētas centrā plānoto protesta demonstrāciju.

Pilnībā tika paralizēta Grieķijas civilās aviācijas gaisa telpa, jo streikam pievienojās arī lidostu dispečeri.

Kā ziņots, valsts slimnīcas pakalpojumus sniegs minimālā apjomā, streikā piedalās arī aptiekāri, zobārsti un veterinārārsti.

Savukārt valsts skolās un universitātēs mācības nenotiks, jo arī skolotāji un pasniedzēji piedalās streikā.

Streika dēļ slēgtas arī bankas un pasta biroji, streikam pievienojošies arī enerģētikas un telekomunikāciju nozarēs strādājošie.

Streikam pievienojās arī valsts žurnālisti un pat arheologi.

Lielākajās Grieķijas pilsētās notika protesta demonstrācijas.

Atēnas protestētāji turēja plakātus ar uzrakstu: "Neaiztieciet mūsu naudu!"

Streiku rīko divas lielākās Grieķijas arodbiedrības - GSEE un sabiedriskā sektora arodbiedrība ADEDY.

Kā ziņots, arodbiedrības protestē pret Grieķijas valdības plāniem reformēt valsts pensiju sistēmu, uzskatot, ka tiks palielināts pensionēšanās vecums, tajā pašā laikā samazinot pabalstus vairākiem miljoniem cilvēku, kas pensijā dosies nākotnē.

Grieķijas valdība pensiju reformu ir pasludinājusi par vienu no prioritātēm, tomēr detalizēts plāns šobrīd vēl nav izstrādāts.

Pagājušajā mēnesī valdības amatpersonas paziņoja, ka reforma neskars nedz pensiju apmēru, nedz pensionēšanās vecumu, kas Grieķijā šobrīd ir 65 vīriešiem un 60 gadi sievietēm.

Oktobrī valdība aicināja arodbiedrības uzsākt sarunas, tomēr arodbiedrības šo piedāvājumu noraidīja, pieprasot sniegt sīkāku informāciju par plānotajām reformām.

Pensiju izmaksa šobrīd atbilst 13% no Grieķijas iekšzemes kopprodukta, savukārt, neveicot izmaiņas pašreizējā sistēmā, šis līmenis 2050.gadā varētu sasniegt 25%, norāda Grieķijas Finanšu ministrija.

Kā jau ziņots, eksperti uzskata, ka, neveicot reformas, Grieķijas pašreizējā pensiju sistēma varētu sabrukt 20 gadu laikā.

Grieķijas pensiju sistēmu apdraud iedzīvotāju novecošanās, kā arī vidējā iedzīvotāju mūža paildzināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!