Foto: EPA/LETA
ASV apsvēra militāras rīcības iespēju pret 2008.gada septembrī Somālijas pirātu nolaupīto kuģi "Faina", kurš veda bruņojumu un uz kura atradās arī viens Latvijas pilsonis, atklāts piektdien interneta vietnē "WikiLeaks" publiskotajā ASV valsts sekretāres Kondolīzas Raisas ziņojumā vēstniekiem iesaistītajās valstīs.

Raisas ziņojums, kas rakstīts divas dienas pēc kuģa nolaupīšanas, ir sadalīts vairākās daļās: vēstniecībai Ukrainā, kuras kompānijai piederēja kuģis "Faina", vēstniecībām Latvijā un Krievijā, kuru pilsoņi atradās uz kuģa, vēstniecībai Belizā, kuras karogs bija kuģim, kā arī vēstniecībai Kenijā, uz kuras ostu kuģis veda kravu.

Raisa lūdza ASV pārstāvjus vērst konkrētās valsts diplomātu uzmanību uz kravas bīstamību visam reģionam, ja tā tiks izkrauta Somālijā un nonāks teroristu rokās. Viņa arī lūdz skaidri pateikt, ka Vašingtona "patur tiesības uz neatliekamu rīcību, ja tāda būs nepieciešama", lai novērstu ieroču nonākšanu pie islāmistu kaujiniekiem Somālijā.

Viņa arī rakstījusi, ka pārstāvjiem ir jāiztaujā valstu valdības par iespējamo ASV iesaistīšanos kuģa atbrīvošanā un jābrīdina, ka tas varētu "nozīmēt.. uguns atklāšanu pret kuģi vai aprīkojumu, kas tiktu izmantots kravas nogādāšanai krastā", piebilstot, "ja pirāti vienkārši apturējuši kuģi, lai saņemtu izpirkuma maksu, kā viņi to parasti dara, mēs tajā neiejauksimies".

ASV valsts sekretāre pārstāvjiem visās iesaistītajās valstīs lūdz sameklēt precedenta gadījumus vai īpašas procesuālās prasības, kas liktu konkrētās valsts valdībai aizturēt, izmeklēt un tiesāt personas, kas iesaistītas "Faina" nolaupīšanā.

Uz 2008.gadā nolaupītā Ukrainas firmas "Tomax Team" kuģa "Faina" bija 21 apkalpes loceklis, viņu vidū viens Latvijas, 17 Ukrainas un trīs Krievijas pilsoņi, kā arī Kenijai domāta bruņojuma krava - 33 tanki "T-72", 42 zenītieroči "ZPU-4", granātmetēji, munīcija un militārās tehnikas rezerves daļas.

Kuģis un tā apkalpe tika atbrīvoti 2009.gada februārī, kad kuģa īpašnieks pirātiem samaksāja 3,2 miljonus ASV dolāru (1,7 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!