Foto: DELFI.ee
ASV vēstniecība Tallinā kļuvusi par iecienītu vietu, kur igauņu politiķi bieži nāk pasūkstīties par attiecībām ar Krieviju, liecina tīmekļa medija "WikiLeaks" atklātībai nodotās diplomātiskās sarakstes telegrammas.

Kā piektdien vēsta nedēļas izdevums "Eesti Ekspress", Igaunijas politiķi ir ārkārtīgi skeptiski noskaņoti par iespējām uzlabot attiecības ar Krieviju. Piemēram, Igaunijas Ārlietu ministrijas Krievijas jautājumu departamenta direktors Merts Volmers izteicies, ka labu attiecību nodibināšana ar Krieviju ir "nereāls mērķis".

Tikmēr Igaunijas premjerministra padomnieks ārlietu jautājumos Killike Sillaste Ellings Savienoto Valstu vēstniecībai žēlojies, ka vietējie politiķi baidās veidot labas attiecības ar saviem Krievijas kolēģiem. "Jebkādi premjerministra Andrusa Ansipa centieni izveidot tiešus kontaktus ar [Krievijas premjerministru Vladimiru] Putinu vai [Krievijas prezidentu Dmitriju] Medvedevu var padarīt viņu par politisko konkurentu mērķi, neraugoties uz to, kāds būtu šādu kontaktu iznākums."

"Ierasti pragmatiskie igauņu politiķi, runājot par Igaunijas un Krievijas robežlīguma jautājumu, izslēdz jebkādu kompromisa iespēju," raksta ASV diplomāti.

Stingru nostāju šajā jautājumā ieņēmis arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš uzstāj uz "vienotu un stingrāku NATO un Eiropas Savienības nostāju attiecībās ar Krieviju", piebilst laikraksts.

Publiski Ilvess mudinājis militāro aliansi izveidot stratēģiju attiecībā uz "kareivīgo un agresīvo" Krieviju, bet privātās sarunās ar amerikāņu diplomātiem izteicis nožēlu par NATO nespēju atrisināt šo jautājumu.

Tāpat Igaunijas prezidents paudis nopēlumu, ka Krievija ar energoresursu palīdzību cenšas panākt savus politiskos mērķus Eiropā, kā arī vērsis uzmanību uz ciešajiem kontaktiem Krievijas gāzes giganta "Gazprom" un atsevišķu bloka līderu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!