Foto: Reuters/Scanpix
ASV armijas ierindniekam Bredlijam Meningam, kurš tiek turēts aizdomās par slepenu militāru dokumentu nopludināšanu interneta vietnes "Wikileaks" veidotājiem, draud mūža ieslodzījums, otrdien vēst raidsabiedrība BBC.

Meninga datorā atrasti aptuveni 110 tūkstoši slepenu failu ar diplomātiskajiem sūtījumiem. To kara tiesas sēdē paziņojis eksperts Deivids Šeivers, kurš pārbaudījis apsūdzētā datoru. Viņam gan neesot izdevies noskaidrot, vai Menings šo informāciju kādam nodevis tālāk, taču kāds cits eksperts apgalvojis, ka apsūdzētais failus pārsūtījis, izmantojot tiešsaistes saraksti.

Šeivers tiesai pastāstījis, ka apsūdzētā datorā atradis aptuveni 110 tūkstošus failu no Gvantanamo bāzes un Pentagona. Vairāki no dokumentiem, kas atradās pie Meninga, netika publicēti "Wikileaks" vietnē. Ap 10 000 dokumentu atradušies bojātā failā, tāpēc, iesējams, tie netikuši nodoti tālāk, pieļāva eksperts. Šeivers liecināja, ka apsūdzētā datorā bijuši vairāki videofaili par helihopteru uzbrukumu 2007.gadā un informācija par gūstekņiem Gvanatnamo. Eksperts tiesai pastāstīja, ka apsūdzētā datorā atradis daudzus failus un meklējumus internetā ar nosaukumiem "Wikileaks" un "Džulians Asandžs".

Tiesas sēdē apspriests jautājums, ka Menings cietis no "citu karavīru ņirgāšanās par viņu".

Meningu arestēja pērn maijā. Viņam izvirzītas apsūdzības pēc 22 punktiem, tostarp par valsts noslēpuma izpaušanu un izplatīšanu pretiniekam. Ja tiesa 24 gadus veco vīrieti atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums.

Jau ziņots, ka "Wikileaks" ieguvis un pakāpeniski publiskojis dokumentus no savā rīcībā nonākušajiem simtiem tūkstošu slepenu militāru un diplomātisku ziņojumu.

"WikiLeaks" saniknojusi ASV ar tūkstošiem ASV diplomātisko telegrammu un ar kariem Irākā un Afganistānā saistītu konfidenciālu militāro dokumentu publiskošanu.

"WikiLeaks" apgalvo, ka ASV slepeno dokumentu publiskošana par kariem Afganistānā un Irākā un ASV diplomātijas virtuvi atmasko ASV militāros pārkāpumus karā un pretrunas starp ASV publiskajiem izteikumiem un to, kas paliek aiz slēgtām durvīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!