Lietuvas Seima vicespīkers Vītenis Andrjukaitis, kurš apsūdzējis ASV kompāniju "Williams International" korupcijā, saņēmis no kompānijas vēstuli, kurā "Williams" pieprasa paskaidrojumus par šiem apgalvojumiem, ziņo laikraksts "Lietuvos rytas".
Vēstulē Andrjukaitis tiek lūgts sniegt faktus, kas pamatotu viņa apsūdzības. "Williams" pieprasa sniegt rakstisku paskaidrojumu līdz 28.maijam.

Maija sākumā Andrjukaiti s Seima izmeklēšanas komisijai, kas noskaidro Lietuvas naftas koncerna "Mažeikiu nafta" (MN) privatizācijas apstākļus, paziņoja, ka bijušais MN operators ASV kompānija "Williams International" bijis iesaistīts korupcijā.

"Tā ir korumpēta kompānija, kas ieradās Lietuvā negodīgā ceļā. Es to saku atklāti," komisijas sēdē sacīja Andrjukaitis.

Pēc viņa teiktā, to esot pierādījusi Londonas arbitrāžas tiesa, kurai viņš ir sniedzis liecības 2001.gadā, kad šī tiesa izskatīja pretenzijas, kuras viena otrai izvirzīja ASV kompānija "Fluor Daniel", kas būvēja Būtiņģes termināli, un "Williams International".

Andrjukaitis sacīja aģentūrai BNS , ka viņam ir aizdomas, ka 90.gadu otrajā pusē uz toreizējo ekonomikas ministru konservatīvo valdībā, tagad jau nelaiķi Vincu Babiļu varētu būt izdarījis spiedienu viens no "Williams International" konsultējušās kompānijas "British and Baltic Company" vadītājiem Harets Galils.

Pēc Andrjukaiša teiktā, Lietuvas valsts kontrole ir noskaidrojusi, ka "Wiliams International" par Galila pakalpojumiem samaksājusi pusotru miljonu ASV dolāru (830 000 latu), taču šie izdevumi nav atbilstoši noformēti grāmatvedības dokumentos. Andrjukaitis pauda aizdomas, ka šī nauda izmantota kukuļiem.

Lietuvas konservatīvo līderis Seima deputāts Andrjus Kubiļus, kurš ir parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis, par Andrjukaiša izteikumiem informēja ASV vēstniecību Lietuvā.

ASV likumi aizliedz ASV kompānijām veicināt savu biznesu ārzemēs, izmantojot kukuļdošanu.

Izmeklēšanas komisijas sēdes laikā Andrjukaitis sacīja, ka vēlējies iesūdzēt "Williams" tiesā, lai pamatotu savus apgalvojumus par korupciju.

Tagad "Williams" pārstāvis Ronalds Meidžors Andrjukaitim adresētajā vēstulē informējis, ka kompānija gatavojas iesūdzēt tiesā Andrjukaiti.

ASV kompānija vēlas, lai Lietuvas politiķis vai nu apstiprina, vai atsauc savus apgalvojumus. Ja Andrjukaitis atzīs, ka izteicis šādas apsūdzības, viņam tās līdz maija beigām būs jāpamato ar pierādījumiem.

Andrjukaitis pēc šīs vēstules saņemšanas paziņojis, ka no "Williams" nebaidās un solījis savus apgalvojumus pierādīt ar faktiem.

1999.gadā toreizējā konservatīvo valdība nolēma pārdot trešo daļu "Mažeikiu nafta" akciju un "Mažeikiu nafta" operatortiesības "Williams International". Taču no 1999. līdz 2002.gadam, kad "Mažeikiu nafta" operators bija "Williams International", Lietuvas naftas koncerns cieta 750 miljonu litu (143 miljonu latu) zaudējumus, un pagājušajā gadā "Williams International" savas akcijas "Mažeikiu nafta" un šī koncerna operatortiesības pārdeva Krievijas naftas gigantam JUKOS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!