Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zambijā otrdien amatā stājies jaunievēlētais prezidents Hakainde Hičilema, solot reformēt valsts ekonomiku un garantēt "īstu brīvību" visiem pilsoņiem, vēsta "Africa News".

Prezidenta zvērestu viņš izteica pārpildītā galvaspilsētas Lusakas stadionā, un daudzi viņā saskata cerību valsts uzvešanai uz attīstības ceļa un korupcijas sakaušanai. Procesijā piedalījušies vairāki līdz šim zināmie politiskie līderi, kā arī Hičilemas opozicionāri, aicinot uz varas mierīgu pāreju.

Londonā studējušais un Zambijā starptautisku finanšu uzņēmumu filiāles vadījušais un vēlāk savā uzņēmējdarbībā miljonus nopelnījušais Hičilema bija iepriekšējā prezidenta Edgara Lungu sīvākais konkurents. 59 gadus vecais politiķis iepriekš jau bija piecas reizes nesekmīgi kandidējis uz prezidenta amatu un solīja, ka šis būs viņa pēdējais mēģinājums. Kritikas dēļ Lungu ne tikai vērsās pret medijiem, bet arī panāca opozicionāru, tostarp Hičilemas apsūdzēšanu un ieslodzīšanu cietumos. Kopumā Hičilema kopš pievēršanās politikai arestēts vairāk nekā 15 reižu.

Tagad Hičilema sola atgriezt likuma kārtību, sabiedrisko kārtību un "normālību", tostarp stiprinot neatkarīgus medijus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!