Foto: Reuters/Scanpix
Kazahstānas rietumu pilsētā Žanaozenā, kurā piektdien valsts neatkarības dienas svinības pārauga masu nemieros, kā rezultātā gāja bojā vismaz 11 cilvēki, no sestdienas līdz 5.janvārim ar prezidenta Nursultana Nazarbajeva rīkojumu noteikts ārkārtas stāvoklis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekš oficiāli apstiprināta bija desmit cilvēku bojāeja, taču sestdien Ģenerālprokuratūra informēja, ka atrasts vēl viens nemieru upuris.

Lēmums par ārkārtas stāvokli pieņemts pēc Nazarbajeva vadītās Drošības padomes sēdes.

Ar Nazarbajeva rīkojumu līdz 5.janvārim ir ierobežota iebraukšana un izbraukšana no pilsētas, aizliegti visas sapulces, mītiņi un streiki. Prezidents arī uzdevis "ierobežot vai aizliegt kopēšanas un pavairošanas tehnikas, radio un TV translējošās tehnikas, audio un video ieraksta tehnikas izmantošanu". Iedzīvotājiem uz laiku tiks konfiscēti skaņu pastiprinošie tehniskie līdzekļi. Savukārt no pulksten 23 līdz 7 Žanaozenā noteikta komandantstunda.

Drošības padomes sēdē izveidota arī operatīvā izmeklēšanas grupa iekšlietu ministra Kalmuhanbeta Kasimova vadībā. Nazarbajevs arī uzdeva ģenerālprokuratūrai un citām tiesībsargājošajām iestādēm neslēpt no sabiedrības nekārtību izmeklēšanas gaitu.

Iepriekš jau vēstīts, ka svinību laikā izcēlās sadursmes starp atlaistajiem valsts naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP) strādniekiem un policiju. Masu nekārtībās aizdedzinātas pilsētas pašvaldības, viesnīcu, kompānijas "Ozenmunaigaz" administratīvās ēkas, postījumus vēlāk uzskaitīja Kazahstānas ģenerālprokurors.

Tiesa gan, pilsētas varas iestādes neapstiprina, ka protestētāji bija tieši naftinieki, bet apgalvo, ka nemieru dalībnieki bija tērpušies darba formastērpos un bruņoti ar nūjām, cauruļu atgriezumiem un pudelēm ar benzīnu.

Kasimovs intervijā "Interfax" apgalvoja, ka situācija pilsētā ir stabilizējusies. "Nemieri Žanaozenā ir apspiesti, situācija pilsētā ir mierīga, uz laukuma neviena nav," sacīja ministrs, atklādams, ka aizdomās par saistību ar masu nekārtībām aizturēti apmēram 70 cilvēki.

Tikmēr neoficiāla informācija liecina, ka sadursmēs ar policiju cietuši 500-800 cilvēki. BBC korespondents Kazahstānā ziņo, ka Žanaozenas slimnīcās trūkst vietu, tāpēc ievainotie jāved uz 150 kilometrus tālo Aktau pilsētu. Ceļi uz Žanaozenu ir slēgti, pilsētā ievests karaspēks, virs pilsētas lido helikopteri, reģionā nedarbojas mobilie sakari un internets, vēsta korespondents.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" aicināja Kazahstānas valdību veikt objektīvu notikušā izmeklēšanu, kā arī ievērot cilvēktiesību normas, nodrošinot Žanaozenā sabiedrisko kārtību. "Pat tad, kad policija cenšas atjaunot kārtību, tas jādara bez pārmērīga spēka lietošanas," uzsvēra organizācija. Tikmēr opozīcijas mediji apgalvo, ka bojāgājušo skaits sasniedz 70.

Vardarbīgi protesti Kazahstānā ir retums divdesmit gados kopš neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības.

Tomēr piektdien apmēram 50 atlaistie KMG EP darbinieki pulcējās pilsētas centrālajā laukumā. KMG EP, kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas" rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!