Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lietuvas prezidents Valds Adamkus piektdien piedalījās simboliskajā robežu barjeras atvēršanā uz tilta pie abu valstu robežpunkta Skaistkalne-Germaniški, informēja Prezidenta preses dienestā.
Pēc simboliskās robežbarjeras atvēršanas abu valstu prezidenti teica uzrunas klātesošajiem. Zatlers uzrunā uzsvēra šīs dienas simbolisko nozīmi abu valstu vēsturē, kā arī atgādināja, ka līdz ar robežu atvēršanu augs pierobežas reģionu ekonomiskā aktivitāte.

Pēc svinīgās ceremonijas abu valstu prezidenti Skaistkalnes katoļu baznīcā noklausījās ērģeļmūzikas koncertu, bet pēc tam Biržu pilī notika abu valstu prezidentu neformāla tikšanās.

Savukārt piektdien Latvijas un Igaunijas robežas atvēršanas pasākumā pēc abu valstu pievienošanās Šengenas zonai Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess runāja par nacionālās pašapziņas celšanu, savstarpējo uzticēšanos, partnerību, kā arī tādu jēdzienu kā "Vecā Eiropa" un "Jaunā Eiropa" izzušanu.

Zatlers savā uzrunā norādīja, ka 90.gadu sākumā valstis, lai stiprinātu savu nacionālo pašapziņu un savu valstiskumu cēla robežas, bet šodien, kā sacīja Zatlers, abu tautu nacionālā pašapziņa ir kļuvusi tik liela, ka robežas var nojaukt.

Savukārt Ilvess atzīmēja, ka šī diena un arī iepriekšējā nakts ir pielikusi punktu tādu jēdzienu kā "Vecā Eiropa" un "Jaunā Eiropa" lietošanai.

Ilvess sacīja, ka tagad ir viena Eiropa, kurā valstis un tautas viena otrai uzticas. Viņš piepilda, ka tieši uzticēšanās un partnerība ir iemesls piektdienas pasākumam uz Latvijas-Igaunijas robežas.

Ilvess arī sacīja, ka Šengenas zonas paplašināšanās valstīm nozīmē ne tikai iespējas, bet arī atbildību, un nekādā ziņā robežu atvēršana nav saistāma ar valstu izzušanu.

"Latvija paliks Latvija, un Igaunija paliks Igaunija, bet turpmāk valstu starpā valdīs atvērtība," norādīja Ilvess.

Viņš aicināja turpmāk pierobežas pašvaldības, uzņēmējus aktīvi izmantot jaunās iespējas.

Pasākumu vēroja vairāki simti cilvēku, tai skaitā gan Valkas, gan Valgas iedzīvotāji un vietējo jauniešu radošā grupa "Joy", kas sniedza priekšnesumu, kurā attēloja simbolisku robežbarjeras aizvākšanu.

Abu valstu prezidenti un Valkas un Valgas pilsētu vadītāji piemiņai no šīs dienas saņēma aizvāktās robežbarjeras fragmentus.

Savukārt Valkas un Valgas pilsētu vadītāji īpaši akcentēja ekonomiskās izaugsmes iespējas, kas pēc robežu atvēršanas kļuvušas pieejamas pierobežā dzīvojošajiem. Valgas mērs Ivars Unts sacīja, ka jau drīzumā darbība sāksies savulaik uzceltā, bet robežproblēmu dēļ nekad neizmantotā iepirkšanās centra ēkā. Arī Valkas domes priekšsēdētāja Unda Ozoliņa atzina, ka līdz ar robežas atvēršanu abās dvīņu pilsētās paveras lielākas sadarbības un ekonomiskās attīstības iespējas.

Kā ziņots, līdz ar pievienošanos Šengenas līguma telpai atcelta robežkontrole uz Latvijas jūras un sauszemes robežām ar Lietuvu un Igauniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!