Foto: EPA/LETA
Situācija Baltkrievijā, kur nedēļas nogalē pēc prezidenta vēlēšanu provizorisko rezultātu izziņošanas izcēlās nemieri galvaspilsētā Minskā, ir šīs valsts iekšējā lieta, turklāt balsošanas oficiālie rezultāti vēl nemaz nav paziņoti, pirmdien kopīgajā preses konferencē ar Latvijas prezidentu Valdi Zatleru atzina Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers norādīja, ka notikumi Minskā ir Baltkrievijas iekšējā lieta, tomēr valsts "demokrātijas brieduma pazīme ir tas, vai pēc vēlēšanām nenotiek protesti". "Svarīgākais, lai vēlēšanas ir demokrātiskas," sacīja Zatlers.

Arī Medvedevs atkārtoti uzsvēra, ka vispirms jāsagaida vēlēšanu galīgie rezultāti, kuriem būtu jāatspoguļo Baltkrievijas tautas suverēnā griba. Viņš uzsvēra - lai arī kurš no kandidātiem kļūs par Baltkrievijas prezidentu, tā vienmēr būs viena no Krievijai tuvākajām valstīm gan vēsturiski, gan radniecīgās kultūras dēļ.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) paziņojumā medijiem norāda, ka "esam iepazinušies ar pirmajiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, tomēr vēlamies detalizēti iepazīties ar EDSO novērotāju secinājumiem". "Lai gan pašā vēlēšanu procesā bija vērojami uzlabojumi, ar nožēlu secinām, ka 19.decembra vakarā notikusī vardarbība Minskas ielās atstāj negatīvu iespaidu un noteikti neveicinās demokratizācijas un reformu procesus Baltkrievijā un ES un Baltkrievijas tālāko dialogu un attiecību attīstīšanu. Tādēļ aicinām nekavējoties atbrīvot aizturētos protesta akcijas dalībniekus un turpmāk īstenot atbildīgu politiku, kas nodrošinātu gan vārda un pulcēšanās brīvību, gan ļautu izvairīties no sadursmēm un vardarbības," aicina Kristovskis.

Ārlietu ministrija norāda, ka Latvija sagaida – pēc vēlēšanām Baltkrievija "ievērojami aktivizēs procesus, kas veicinātu nepieciešamās reformas valstī un valsts integrāciju starptautiskajā vidē, tai skaitā tuvināšanos ar Eiropas Savienību". "Baltkrievijas pašas un tās starptautisko partneru interesēs ir sekmīga, precīza, ātra un konkrēta nepieciešamo sociāli ekonomisko un politisko pārmaiņu norise. Latvija no savas puses būs gatava atbalstīt šādu notikumu virzību," pauž ĀM.

Zatlera un Medvedeva kopīgo preses konferenci pirmdien apmeklēja liels skaits Krievijas žurnālistu, kas lielā mērā varētu būt skaidrojums ar notikumiem Baltkrievijā, nevis interesi par Latvijas prezidenta vizīti. Krievijas masu medijiem tā varētu būt vienīgā iespēja saņemt Medvedeva komentāru par notiekošo, pirms viņš dodas vizītē uz Indiju.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka prezidenta vēlēšanās ar 79% balsu uzvarējis līdzšinējais autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.

Vēlēšanās bija vēl deviņi citi kandidāti - Baltkrievijas Tautas frontes priekšsēdētāja vietnieks Grigorijs Kostusevs, savienības "Par modernizāciju" organizators Aļesjs Mihaļevičs, pilsoniskās kampaņas "Saki patiesību!" līderis Vladimirs Ņekļajevs, jaunveidojamās partijas "Baltkrievijas kristīgā demokrātija" kandidāts Vitālijs Rimaševskis, Apvienotās pilsoniskās partijas priekšsēdētāja vietnieks Jaroslavs Romančuks, pilsoniskās kampaņas "Eiropeiska Baltkrievija" līderis Andrejs Saņņikovs, Baltkrievijas Sociāldemokrātiskās partijas "Tautas gramada" veidošanas orgkomitejas priekšsēdētājs Nikolajs Statkevičs, Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas padomes priekšsēdētājs Viktors Tereščenko un uzņēmējs Dmitrijs Uss.

Pēc vēlēšanu rezultātu izziņošanas Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā izcēlās nemieri, kuros aizturēti vairāk nekā 1000 opozīcijas atbalstītāju, tostarp septiņi prezidenta amata kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!