Foto: EPA/Scanpix/LETA

Bavārijas federālās zemes premjerministrs un Kristīgi sociālās savienības (CSU) priekšsēdētājs Markuss Zēders svētdien pavēstīja, ka ir gatavs kļūt par kristīgo demokrātu kanclera amata kandidātu septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās, un šādu gatavību paudis arī Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) priekšsēdētājs, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes premjers Armīns Lašets.

"Mēs abi esam paziņojuši, ka esam gatavi," tiekoties ar kristīgo demokrātu Bundestāga frakcijas pārstāvjiem, teica Zēders, piebilstot, ka to sestdien apspriedis sarunā ar Lašetu.

"Ja CDU vēlēsies mani atbalstīt, esmu gatavs," sacīja Zēders.

Iepriekš Zēders atteicās atklāti atzīt, ka vēlas kļūt par kanclera amata kandidātu.

Lašets CDU priekšsēdētāja amatā janvārī nomainīja Angelu Merkeli, kas ir paziņojusi, ka septembra vēlēšanās vairs nekandidēs uz kanclera amatu, kurā viņa ir kopš 2005. gada.

Kristīgo demokrātu kanclera amata kandidāts ierasti ir CDU līderis, taču kristīgo demokrātu reitings krītas valdības neveiksmju dēļ cīņā ar koronavīrusa pandēmiju un partijā izskan aicinājumi par kanclera amata kandidātu izvirzīt nevis Lašetu, bet harizmātiskāko Zēderu.

54% Vācijas iedzīvotāju uzskata Zēderu par labu kanclera amata kandidātu, savukārt par Lašetu šāds viedoklis ir tikai 19% respondentu, liecina pēc telekanāla ARD pasūtījuma veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Gaidāms, ka kristīgie demokrāti kanclera amata kandidātu izraudzīsies tuvāko nedēļu laikā.

Bundestāga vēlēšanas notiks 26.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!