Specdienestu veiktā ķīlnieku atbrīvošanas operācija Teātra centrā Maskavā sākās ar gāzes iepludināšanu, teroristi ķīlniekus nešāva, sestdien sarunā ar žurnālistiem stāstīja viens no atbrīvotajiem ķīlniekiem - Latvijas iedzīvotājs Aleksandrs Zeļcermans.
Kira un Aleksandrs Zeļcermaņi, atguvušies no pārdzīvotā, stāstīja, ka Teātra centra zālē kopumā bijusi normāla psiholoģiskā situācija, nav valdījusi panika.

Visi ķīlnieki pirmās četras piecas stundas pēc sagūstīšanas varējuši brīvi pārvietoties pa zāli, kaujinieku pavadībā apmeklēt tualeti, kā arī brīvi zvanīt pa saviem mobilajiem tālruņiem.

Kaujinieki pret gūstekņiem izturējušies normāli, nav pielietojuši vardarbību. Sievietes - nāvinieces, ap kuru vidukļiem bija piekārtas sprāgstvielām pildītas jostas, labprāt sarunājušas ar gūstekņiem. Aleksandram esot jautāts, no kurienes viņš ir, kas notiek Latvijā, kā dzīvo cilvēki.

Saasinoties situācijai ārpus Teātra centra, kaujinieki kļuva nervozi un aizliedza apmeklēt tualeti, stāstīja Zeļcermaņi. Tomēr nekāda vardarbība pret gūstekņiem netika pielietota.

Par Teātra centra ēkas ieņemšanas operācijas sākumu ķīlnieki uzzināja, sajūtot savdabīgu gāzes smaku, kas īsā laika sprīdī iemidzināja praktiski visus telpā esošos cilvēkus, stāstīja Zeļcermaņi. Kira piebilda, ka viņa atceras, ka brālis uzsaucis: "Kira, gāze!" Viņš licis aizsegt muti un neelpot. Šādā stāvoklī meitene noturējusies aptuveni 30 sekundes, līdz zaudējusi samaņu, kuru atguvusi ātrās medicīniskās palīdzības automašīnā.

Savukārt Aleksandrs pastāstīja, ka, sajūtot gāzes smaku, viņš pielicis sejai priekšā apģērba gabalu un redzējis, ka apkārtējie ķīlnieki pēkšņi palikuši ļoti klusi un miegaini.

Tad sekojis specdienestu iebrukums, un Aleksandrs aiz padusēm tika izvests ārā no telpas.

Abi ķīlnieki norādīja, ka sieviete, kuru kaujinieki nošāva Teātra ēkā, rīkojusies neadekvāti. Visticamāk, viņa bijusi alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Sieviete pieskrējusi pie teroristiem, sākusi viņiem sist, uzdevusi neadekvātus jautājumus, kas savukārt satricinājis kaujiniekus, un sieviete tika nogalināta.

Aleksandrs neesot redzējis, kas un kā nošauj sievieti, taču norādīja, ka uz sievieti šauts no automāta. Ar automātiem bija bruņojušies tikai vīrieši.

Pēc tam, kad Aleksandrs tika izvests no telpām, kurā uzturējās ķīlnieki, viņu satvēruši Krievijas specdienestu kareivji, lai pārbaudītu, vai viņš kaut kā nav saistīts ar teroristiem. Kareivji nav izturējušies nežēlīgi, nav situši pa galvu. Uz Aleksandra sacīto, ka viņš nav terorists un ir Latvijas iedzīvotājs, atbildējuši, ka viņa personība tiks noskaidrota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!