Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kongo Demokrātiskās Republikas valdība pieņēmusi tā sauktos "zelta izpletņa" dekrētus, kas ministriem pēc pilnvaru termiņa beigām nodrošina algu un citus labumus līdz mūža beigām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aizejošās valdības premjerministrs Bruno Čibala divus šādus dekrētus parakstīja jau novembrī, taču tikai tagad tie guvuši plašu publicitāti medijos un valdība nākusi klajā ar lēmumu aizstāvību.

Pirmais dekrēts bijušajiem premjerministriem garantē mēnešalgu, kas ir līdzvērtīga 30% esošā premjera algai, vienu biznesa klases lidojumu gadā un ikmēneša mājokļa pabalstu piecu tūkstošu dolāru apmērā, skaidro aģentūra "Reuters".

Otrais dekrēts nosaka, ka bijušie ministri līdz mūža beigām saņems mēnešalgu, kas ekvivalenta 30% no amatā esošo ministru algas, vienu biznesa klases lidojumu gadā un ikmēneša mājokļa pabalstu tūkstoša dolāru vērtībā.

Šie rīkojumi saskārušies ar plašu kritiku valstī, kur vairums iedzīvotāju savas dienas vada nabadzībā. Kritiķi norāda, ka šādas saistības ir nevajadzīgi dārgas valsts budžetam un nav savietojamas ar valsts sociālekonomisko kontekstu.

Tikmēr valdība pirmdien nākusi klajā ar paziņojumu sava lēmuma aizstāvībai. Maksājumi nav paredzēti, lai "padarītu amatpersonas bagātas", bet gan, lai nodrošinātu "minimumu pamatvajadzību apmierināšanai", teikts paziņojumā. Maksājumu mērķis ir "novērst viņu [ministru] ieslīgšanu nabadzībā", uzsver valdība.

Tāpat amatpersonas uzsver, ka rīkojums nav ar atpakaļejošu spēku, tātad, tikai pašreizējās un nākamo valdību ministri saņems valsts labumus.

Kongo Demokrātiskajā Republikā janvārī amatā stājās jaunais prezidents Feliks Čisekedi. Viņš nāk Džozefa Kabilas vietā – šī ir pirmā miermīlīgā varas maiņa valstī gandrīz 60 gadu laikā.

Vēlēšanas gan tika kritizētas, izskanot bažām, ka Kabila un Čisekedi ir panākuši vienošanos. Abas puses šīs ziņas noliedza.

Jaunākajā "Transparency International" Korupcijas indeksā Kongo Demokrātiskā Republika ieņem 161 vietu no 180, kur lejasgalā atrodas viskorumpētākās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!