Foto: Reuters/Scanpix
Turcijas austrumos trešdien notikušajā zemestrīce ar stiprumu 5,6 magnitūdas pēc Rihtera skalas bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 40 cilvēkiem, svētdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Iepriekš tika vēstīts par 36 upuriem. Bojāgājušo vidū ir arī divi Turcijas žurnālisti no privātās ziņu aģentūras "Dogan" un Japānas humānās palīdzības organizācijas darbinieks, kas bija ieradies sniegt palīdzību pēc iepriekšējās postošās zemestrīces 23.oktobrī.

Zemestrīce notika trešdienas vakarā pulksten 21.23 pēc Latvijas laika. Tās epicentrs atradās piecu kilometru dziļumā Vanas provinces Edremitas apriņķī 16 kilometrus uz dienvidiem no Vanas pilsētas. Tajā sagruva 25 ēkas, no kurām 22 nebija cilvēku, notikuma vietā paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu.

Viena no sagruvušajām ēkām bija sešstāvu viesnīca Vanas pilsētas centrā, kurā bija apmetušies galvenokārt žurnālisti un Turcijas Sarkanā Pusmēness darbinieki, ziņoja privātais telekanāls NTV. Zemestrīcē ir sagruvusi vēl vienu viesnīca.

Uz zemestrīces rajonu tika nosūtītas deviņas lidmašīnas ar gandrīz 300 glābējiem.

Vanas provinci, kur pēdējo trīs nedēļu laikā zemestrīcēs jau gājuši bojā vismaz 640 cilvēki, sestdien apmeklēja Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans, kas vispirms apmeklēja Erdžišas pilsētu, kur tūkstošiem oktobrī notikušajā zemestrīcē izdzīvojušo joprojām dzīvo teltīs, lai gan reģionu jau sasniedzis sniegs.

Vanas provincē 23.oktobrī notika 7,2 magnitūdu zemestrīce, kurā gāja bojā vairāk nekā 600 cilvēku un tika ievainoti vairāk nekā 4150.

Seismoloģijas eksperti telekanāliem paziņoja, ka mēreni stipra 5,6 magnitūdu zemestrīce normālos apstākļos nenodarītu lielu postu, bet šoreiz tā notikusi rajonā, kur ēkas nesen tika stipri bojātas spēcīgajā 7,2 magnitūdu zemestrīcē.

Trešdien notikusī zemestrīce nav 23.oktobra zemestrīces pēcgrūdiens, paziņoja Kandilli observatorija Stambulā, lai gan kopš 23.oktobra zemestrīces reģistrēti vairāk nekā 1400 pēcgrūdieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!