Elektroenerģijas tirdzniecība pa zemūdens kabeli "Estlink" sāksies ceturtdien, 4.janvārī, informēja koncerna "Eesti Energia" preses sekretārs Iveri Marukašvilli.
Firma "ABB", kas būvēja zemūdens kabeli "Estlink", otrdien oficiāli Baltijas valstu un Somijas enerģētiskajām kompānijām nodevusi projektu.

"Eesti Energia" preses sekretārs norādīja, ka pēc vairāk nekā mēneša ilgām akcionāru "Nordic Energy Link" un Šveices-Zviedrijas koncerna "ABB" pārrunām beidzot panākta vienošanās par elektrības padeves nosacījumiem un kabeļa nodošanu ekspluatācijā.

"Pārrunas bija saistītas ar to, ka pirmajos savas darbības mēnešos "Estlink" strādās pagaidu režīmā," sacījis "Nordic Energy Link" vadītājs Indreks Ārna, paskaidrojot, ka, testējot iekārtas, tika atklātas "dažas nebūšanas", kuras patlaban būvētājs jau ir novērsis, izmantojot pagaidu tehnisko risinājumu.

Problēmas pilnīgam risinājumam 2007.gada pavasarī Harku un Espo apakšstacijās tiks izvietotas papildu iekārtas.

Kabelis "Estlink", kurš pirmo reizi savienos Baltijas valstu un Somijas enerģētiskās sistēmas, sastāv no zemūdens un sauszemes kabeļa.

Kopumā, lai savienotu Igaunijas un Somijas elektrosistēmas, tika ieklāts kabelis 210 kilometru garumā, no kuriem 148 kilometri atrodas zem ūdens, bet 62 kilometri ierakti zemē.

Celtniecības darbi tika pabeigti 2006.gada 4.decembrī.

Ar kabeļa ievilkšanu un projekta vadību nodarbojās "AS Nordic Energy Link". Tās īpašnieki ir "Eesti Energia", kurai pieder 39,9% akciju, "Latvenergo" un "Lietuvos Energija" (abām pieder pa 25% akciju), kā arī Somijas uzņēmumi "Pohjolan Voima" un "Helsingin Energia", kam pieder 10,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!