Foto: AFP/Scanpix
Interneta portāls "KavkazCenter.com", kas tiek uzskatīts par čečenu separātistu tribīni, publicējis vārdā nenosauktu islāmistu kaujinieku vēstuli, kuri uzņēmušies atbildību par vilciena "Ņevas Ekspresis" spridzināšanu, trešdien vēsta BBC.

Vēstulē norādīts, ka vilcienu uzspridzināja "speciālā diversijas grupa".

"Mēs paziņojam, ka šī operācija tika sagatavota un īstenota vēl gada sākumā ieplānoto un veiksmīgi īstenoto diversiju ietvaros [...], pildot "Kaukāza emirāta" vadītāja Doku Umarova pavēli," norādīts mājas lapā publicētajā paziņojumā.

Čečenijas Iekšlietu ministrija gan uzskata, ka Umarova saistība ar notikušo ir meli. Pēc amatpersonu viedokļa, tas esot vien separātista mēģinājums atgādināt par sevi.

Kaujinieku paziņojumu tomēr plānots pārbaudīt.

Iepriekš Krievijas Ģenerālprokuratūras Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins paziņojis, ka "Ņevas Ekspreša" sprādziena organizēšanas taktika sakrītot ar kaujinieku metodēm Ziemeļkaukāzā.

Jau ziņots, ka piektdienas vakarā Novgorodas apgabalā sprādziena dēļ no sliedēm noskrēja četri vilciena "Ņevas Ekspresis" vagoni.

Traģiskajā vilciena katastrofā gājuši bojā 25 cilvēki. Vēl viena sieviete no gūtajiem ievainojumiem mirusi svētdienas vakarā Maskavas slimnīcā.

Slimnīcās ar dažādiem ievainojumiem atrodas vēl 95 cilvēki, 13 no viņiem - smagā stāvoklī.

Vilciens Nr.166 Maskava - Sanktpēterburga no Maskavas stacijas izbrauca pulksten 19 pēc Maskavas laika (plkst.18 pēc Latvijas laika) un pulksten 22:30 tam bija jāpienāk Sanktpēterburgas stacijā. Vilcienā bija 21 apkalpes loceklis un 660 pasažieri.

Vilciena katastrofa notika pulksten 22:30 pēc Maskavas laika posmā Aļešinka - Uglovka. Pēc notikušā tika aizkavēta vilcienu satiksme, un vairāk nekā 60 vilcienu kustība bija apturēta uz vairākām stundām.

Sestdien pa dienu notikuma vietā nostrādājis vēl viens spridzeklis, taču ne ar pilnu jaudu.

Krievijas varas iestādes meklē divus aizdomās turamos par saistību ar sprādzienu pēc izveidotajiem fotorobotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!