Ziemeļkoreja piektdien apsūdzēja ASV vēlmē gāzt tās politisko sistēmu un brīdināja Vašingtonu, ka, atsakoties no dialoga, tā tuvina "sevišķi bīstamu konfrontāciju" ar Phenjanu.
Paziņojumā, kuru izplatīja Ziemeļkorejas oficiālā informācijas aģentūra "Korean Central News Agency", Phenjana norāda, ka ASV prasības Ziemeļkorejai atteikties no savas kodolprogrammas ir nerealizējams "sapnis". Tāpat Vašingtona tiek apsūdzēta pašreizējās kodolkrīzes izprovocēšanā, atsakoties parakstīt neuzbrukšanas līgumu.

"ASV plaši izdaudzinātā pārliecība, ka Ziemeļkorejai vispirms jāatsakās no savas kodolprogrammas nav nekas vairāk kā nerealizējams sapnis," teikts paziņojumā, kurā arī izteikts pieņēmums, ka Vašingtona varētu sākt negaidītu uzbrukumu, lai gāztu Phenjanas politisko sistēmu.

Par spīti starptautiskās sabiedrības bažām par Phenjanas vēlmi izgatavot atombumbu, Ziemeļkoreja vēlas iedarbināt kodolreaktoru, kuru var izmantot bagātinātā plutonija iegūšanai.

Phenjana piektdien arī apsūdzēja ASV "kareivīgos izteikumos", kuru mērķis ir gāzt komunistisko režīmu Ziemeļkorejā. Domājams, ka tā bija reakcija uz ASV aizsardzības ministra Donalda Ramsfelda teikto, kurš šonedēļ paziņoja, ka ASV bruņotie spēki spētu karot divās frontēs, proti, pret Irāku un vēl pret kādu citu valsti.

"Ziemeļkorejas nostāja vienmēr ir bijusi vērsta uz kodoljautājumu atrisināšanu Korejas pussalā ar Ziemeļkorejas un ASV dialoga palīdzību, īpaši, noslēdzot abpusēju neuzbrukšanas līgumu .. Ziemeļkoreja nevēlas un izvairās no kara," teikts paziņojumā, tomēr uzsverot, ka Phenjana būtu gatava atomkaram ar ASV.

"Ziemeļkorejas tautas armija ir pilnībā gatava kaujai un cieši seko ASV rīcībai .. Ziemeļkorejas nostāja ir pret spēku nostāties ar spēku .. Ja kareivīgie ASV spēki, ignorējot savu pretinieku, neapdomīgi izraisīs karu, tautas armija un Ziemeļkorejas tauta apņēmīgi stāsies tai pretī, lai to nežēlīgi sodītu," brīdina Phenjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!