Foto: EPA/LETA
Ziemeļkorejas valsts mediji sestdien izplatījuši brīdinājumu, ka "neviens nevar paredzēt sekas" svētdien Dzeltenajā jūrā paredzētajiem manevriem, kuros kopā ar Dienvidkorejas spēkiem piedalīsies ASV aviācijas bāzes kuģa kaujas grupa.

Valsts kontrolētā aģentūra KCNA nodēvēja ASV par "īstu noziedznieku, kas sarīkoja neseno militāro sadursmi", kad Dienvidkoreja atbildēja ar pretuguni par tās Jonpjonas salas apšaudīšanu.

KCNA atkārtoja Phenjanas apgalvojumus, ka atklātā artilērijas uguns bija atbilde uz Dienvidkorejas militārajām mācībām, kuru laikā izšautie šāviņi krita ūdeņos, kurus Ziemeļkoreja uzskata par saviem.

Kā norāda KCNA, tās atbildes uguns bija "izlēmīga un pienācīga atbilde uz ienaidnieka bezatbildīgo provokāciju", ko nekavējoties savā labā izmantojusi ASV.

"Tiklīdz notika Jonpjonas incidents, ASV paziņoja, ka kopā ar Dienvidkorejas marionešu režīmu rīkos kopīgas jūras mācības ar aviācijas bāzes kuģi "George Washington"," vēsta KCNA. "Ja ASV ievedīs savu bāzes kuģi Korejas Rietumu jūrā (Dzeltenajā jūrā), neviens nevar paredzēt sekojošo iznākumu."

KCNA arī paziņoja, ka divu civiliedzīvotāju bojāeja Jonpjonas salas apšaudē, "ja ir patiesa, ir ļoti skumja", taču apgalvo, ka viņi tikuši izmantoti kā artilērijas pozīciju "dzīvie vairogi".

Karaflotes manevrus Dzeltenajā jūrā paredzēts sākt svētdien un tie ilgs četras dienas.

Vašingtona paziņojusi, ka manevri bija ieplānoti vēl pirms otrdienas incidenta un ka to mērķis ir nodemonstrēt ASV un Dienvidkorejas alianses spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!