Ziemeļkorejā sestdien ieradīsies ANO inspektori un pirmais degvielas palīdzības sūtījums no Dienvidkorejas, kā to paredz vienošanās par Phenjanas kodolprogrammas apturēšanu.
Ziemeļkorejā piestās Dienvidkorejas kuģis ar 6200 tonnām mazuta Ziemeļkorejā. Vienlaicīgi no Pekinas valstī ieradīsies arī ANO novērotāju desmit cilvēku komanda, lai sāktu gatavoties Jonbjonas kodolreaktora apturēšanai.

Ziemeļkoreja ir apsolījusi, ka tā apturēs savu kodolreaktoru tūlīt pēc pirmās degvielas palīdzības sūtījuma saņemšanas.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Mohameds el Baradei žurnālistiem Seulā sacīja, ka visa novērošanas aprīkojuma uzstādīšana Ziemeļkorejā aizņems aptuveni mēnesi.

Baradei prognozēja, ka reaktora apturēšana notiks bez problēmām, piebilstot, ka ANO inspektori jau vienojušies ar Ziemeļkorejas amatpersonām par reaktora apturēšanas darbu gaitu.

Inspektori nākamās nedēļas sākumā sāks apturēt Jonbjonas kodolreaktora darbību, bet kameras un cits novērošanas aprīkojums tiks uzstādīts mēneša laikā.

Saskaņā ar 13.februārī sešu valstu parakstīto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita slēgt savu galveno kodolreaktoru Jonbjonā un atļaut ANO inspektoriem atgriezties valstī. Par to Ziemeļkoreja no Dienvidkorejas saņemtu 50 000 tonnu mazuta izmantošanai enerģētikas jomā.

Dienvidkoreja ir paziņojusi, ka visa mazuta sūtījuma nogādāšana uz ziemeļiem aizņems aptuveni 20 dienas.

Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka Phenjana ir gatava apturēt kodolreaktoru pēc pirmo mazuta sūtījumu saņemšanas, lai "paātrinātu sešu pušu sarunās panāktos procesus".

Ziemeļkoreja jūnija beigās saņēma 25 miljonus ASV dolāru, kas bija iesaldēti Ķīnas bankā.

Pēc naudas saņemšanas Ziemeļkoreja uzņēma valstī ANO inspektoru grupu, kurai ļauts apmeklēt Jonbjonas kodolreaktoru.

Reaktora apmeklējuma laikā ANO inspektori varēja apskatīt visas viņus interesējošās Jonbjonas reaktora daļas un sadarbība ar Ziemeļkorejas puses pārstāvjiem bijusi brīnišķīga, sacīja inspektoru grupas vadītājs Olli Heinonens.

ANO inspektori no Ziemeļkorejas tika padzīti 2002.gadā, kad pieauga saspīlējums attiecībās starp Ziemeļkoreju un starptautisko sabiedrību, kas galu galā noveda pie pirmajiem Ziemeļkorejas veiktajiem kodolieroču izmēģinājumiem pagājušajā gadā.

Februārī tika panākta zīmīga vienošanās, kurā Ziemeļkoreja apņēmās slēgt tās kodolreaktoru, pretī saņemot tik ļoti nepieciešamās enerģijas piegādes, kas ir pielīdzināmas aptuveni vienam miljonam tonnu mazuta, un piekāpšanos diplomātiskajās attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!