Ziemeļkoreja izstrādājusi jauna tipa raķeti "Scud" ar precīzāku tēmējumu un lielāku darbības rādiusu, kas dod iespēju dot triecienu lielākajai daļai Japānas, otrdien ziņo Dienvidkorejas laikraksts "Chosen Ilbo".
Laikraksts citē kādu avotu valdības aprindās, kas teicis, ka raķetes "Scud-ER" darbības rādiuss ir 1000 kilometru, un ar to pietiek, lai dotu triecienu Honsju salas rietumdaļai un tālāk. Honsju ir galvenā Japānas sala, un tajā atrodas Tokija.

Jaunā raķete ir uzlabots raķetes "Scud-C" variants. Šī raķete spēja nogādāt lādiņus 500 kilometru attālumā vai jebkurā vietā Dienvidkorejā.

Uzskata, ka Ziemeļkoreja īsteno vienu no visaktīvākajām masu iznīcināšanas ieroču programmām pasaulē, un pagājušajā nedēļā tā skaidri paziņoja, ka tās rīcībā esot kodolieroči.

ASV izlūkošanas pavadoņi ir ievērojuši aktivitāti Ziemeļkorejā, kas liecina par jaunas raķetes izstrādi, un cenšas iegūt vairāk pierādījumu par tās izvietojumu.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pagaidām nevar apstiprināt šo ziņu.

"Tas nebūtu nekas neparasts, ja kāda valsts censtos modernizēt tās rīcībā esošo raķešu sistēmu," telefonsarunā teica ministrijas pārstāvis.

Ziemeļkoreja 1998.gadā izstrādāja tāla darbības rādiusa raķeti "Rodong", kuras darbības rādiuss ir 1300 kilometru, un šokēja pasauli, izmēģinot raķeti "Taepodong-1" virs Japānas tajā pašā gadā.

Uzskata, ka Ziemeļkoreja izstrādā arī raķeti "Taepodong-2", kuras darbības rādiuss ir 2500 kilometru un kura var dot triecienu Aļaskai, teikts Dienvidkorejas 4.februārī publiskotajā pārskatā.

Dienvidkorejas amatpersonas uzskata, ka Ziemeļkorejas paziņojumi par tās rīcībā it kā esošajiem kodolieročiem acīmredzot paredzēti, lai nostiprinātu tās pozīcijas sešu pušu sarunās.

Ziemeļkorejas armijā dien 1,17 miljoni vīru un tādējādi tā uzskatāma par vismilitarizētāko valsti pasaulē attiecībā pret iedzīvotāju skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!