Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja ceturtdien ASV un Dienvidkorejai izvirzījusi virkni nosacījumu, kas jāizpilda, lai Phenjana piekristu sarunām. Tas signalizē par iespējamām beigām nedēļām ilgušajiem draudiem un spriedzei Korejas pussalā, vēsta aģentūra "Reuters".

"Dialogs un karš nevar pastāvēt līdzās," Phenjanas ziņu aģentūra KCNA citē Ziemeļkorejas Nacionālās Aizsardzības komisijas paziņojumu. "Ja ASV un marionešu Dienvidiem ir kaut mazākā vēlme izvairīties no mūsu armijas un tautas vesera trieciena, un patiesa vēlme uz dialogu un sarunām, tām jāizdara apņēmīgi lēmumi," turpina KCNA.

Phenjanas izvirzītās prasības iekļauj "netaisnīgo" ANO Drošības padomes pieņemto sankciju atcelšanu, kā arī pārtraukt ASV un Dienvidkorejas kopīgās militārās mācības, kas sākās martā un turpināsies līdz aprīļa beigām.

Tāpat izolētā valsts norāda, ka Korejas pussalas kodolatbruņošana sāksies tad, kad ASV izvāks savus atomieročus, ko Phenjanasprāt Vašingtona ir izvietojusi reģionā.

Ziemeļkorejas solis pretī sarunām, iespējams, skaidrojams ar izolētās komunistu valsts vienīgā sabiedrotā - Ķīnas - spiedienu, kura izrāda arvien lielāku neapmierinātību par Phenjanas draudiem, norāda "Reuters".

Paaugstināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Vārdos kareivīgos Ziemeļu līderus saniknoja arī ASV un Dienvidkorejas gadskārtējās militārās mācības. Phenjana vairākas reizes piedraudēja ar kodoluzbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai.

ASV piedāvāja sākt sarunas, ja Ziemeļkoreja atteiksies no savām kodolambīcijām, ko Phenjana ir solījusi nekad nedarīt. Uzsākt sarunas piedāvāja arī Seula.

Ziemeļkoreja Seulas piedāvājumu šonedēļ noraidīja, kamēr vien Seula neatvainosies par "zvērīgi noziedzīgo nodarījumu", kad protestētāji pirmdien Seulā sadedzināja Ziemeļkorejas līderu portretus. Trešdien Phenjana apliecināja gatavību sarunām, ja ASV pārtrauks "vicināties ar kodolieročiem".

Spriedzi reģionā ir ievērojami palielinājušas ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan" var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Tāpēc Japāna uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Dienvidkoreja un ASV paaugstinājušas trauksmes līmeni, lai sekotu raķešu trajektorijai.

Gadījumā, ja raķetes apdraudēs sauszemi, tās tiks notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!