Japānas iedzīvotāji un politiķi arvien biežāk izsaka valdībai lūgumus piemērot Ziemeļkorejai sankcijas, īpaši pēc tam, kad Phenjana nosūtīja uz Tokiju viltotus pierādījumus par vairāku Japānas iedzīvotāju nāvi.

“Ja Korejas Tautas Demokrātiskajai Republikai tiks uzspiestas jebkādas sankcijas Japānas labējo spēku darbības rezultātā, tad mēs to uzskatīsim par kara pieteikumu mūsu valstij un attiecīgi uz to reaģēsim, pielietojot efektīvas fiziskā spēka metodes,” oficiālā paziņojumā informē Ziemeļkorejas ārlietu ministrijas pārstāvis.

Novembrī Ziemeļkoreja atdeva Japānai divu bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas, bet tika noskaidrots, ka šie kauli pieder vairākiem citiem cilvēkiem, informē Reuters. Japāna izteica protestus par šādu rīcību un pieprasīja, lai tiktu piegādāta informācija par desmit Ziemeļkorejā pazudušiem Japānas iedzīvotājiem, astoņi no kuriem tiek uzskatīti par mirušiem.

Ziemeļkoreja 2002.gadā atzina, ka ir nolaupīti 13 Japānas iedzīvotāji, pieci no tiem ir atgriezušies dzimtenē. Šie cilvēki tika izmantoti, lai apmācītu Ziemeļkorejas spiegus.

Aptaujas liecina, ka lielākā daļa Japānas iedzīvotāju atbalsta sankciju piemērošanu Ziemeļkorejai, taču premjerministrs Juničiro Koizumi ir piesardzīgs, acīmredzot baidoties no sešu pušu sarunu pārtraukšanas. “Mums jāizpēta, kādi ir viņu patiesie plāni, kas slēpjas aiz šiem izteicieniem,” viņš stāsta žurnālistiem.

Japānas ārlietu ministrijas pārstāvji ir paziņojuši, ka sarunas starp abām Korejām, ASV, Japānu, Ķīnu un Krieviju, visticamāk, netiks risinātas līdz brīdim, kad 20.janvārī oficiāli sāksies ASV prezidenta Džordža Buša otrais prezidentūras termiņš.

Sešu pušu sarunu iepriekšējās trīs kārtas ir nesušas mazus rezultātus, un ceturtā, septembrī paredzētā kārta, nenotika vispār.

Phenjana pirmdien paziņoja, ka nopietni domā par atteikšanos no dalības šajās sarunās, jo tā jūt labi saskaņotu kampaņu, kuras mērķis ir mainīt valsts vadības sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!