Ziemeļkoreja otrdienas rītā palaida pretkuģu izmēģinājuma raķeti, ziņo Japānas aģentūra "Jiji Press" ar atsauci uz Japānas transporta ministru Čikagi Ogi.
Ziemeļkoreja šo raķeti palaidusi 4.15 pēc Latvijas laika.

Japānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hatsuhisa Takašima paziņoja, ka raķete nav radījusi tiešus draudus Japānai. "Ja tā tiešām ir "zeme-kuģis" tipa raķete, tad tā ir tā pati, ko Ziemeļkoreja pēdējā laikā izmēģina," aģentūrai "Reuters" teica Takašima. "Tā nerada tūlītējus draudus mūsu valstij, taču tik un tā palielina spriedzi reģionā."

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā pārbauda šo ziņu, bet citas Dienvidkorejas varas iestādes to nekomentēja.

Aizvadītajos divos mēnešos Ziemeļkoreja izšāvusi vismaz divas īsa darbības rādiusa "zeme-kuģis" tipa raķetes, veicot kārtējās militārās mācības.

Japāna pagājušajā nedēļā ievadīja orbītā ap Zemi divus izlūkošanas pavadoņus, kas dod Tokijai pirmo neatkarīgo iespēju novērot Ziemeļkoreju no kosmosa. Phenjana nosodīja šādu rīcību kā "naidīgu aktu", kas var izraisīt bruņošanās sacensību reģionā.

Japānas mediji nesen ziņoja, ka Ziemeļkoreja varētu plānot vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes "Rodong" palaišanu un šī raķete var sasniegt lielāko daļu Japānas.

Japānas Aizsardzības aģentūra pastiprināti novēro Ziemeļkoreju un ir nosūtījusi uz Japāņu jūru eskadras mīnu kuģi, kas apgādāts ar raķešu atklāšanas sistēmu "Aegis".

Militārie analītiķi uzskata, ka Ziemeļkorejas rīcībā ir aptuveni 100 raķetes "Rodong", kuru darbības rādiuss ir ap 1300 kilometru.

Ziemeļkoreja izšāva raķeti "Rodong" 1993.gada maijā, un tā iekrita Japāņu jūrā. 1998.gadā tā šokēja pasauli, izšaujot ballistisko raķeti "Taepodong", kas pārlidoja pāri Japānai. Vēlāk Ziemeļkoreja teica, ka neturpināšot izmēģinājumus, bet pagājušā gada beigās paziņoja, ka moratorijs vairs neesot spēkā.

ASV atsākušas izlūklidojumus starptautiskajā gaisa telpā netālu no Ziemeļkorejas pēc tam, kad februārī Ziemeļkorejas iznīcinātāji pārtvēra vienu no ASV neapbruņotajām izlūklidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!