Ziemeļkorejas varasiestādes publiski izpildījušas nāvessodu 13 sievietēm un diviem vīriešiem par nelikumīgu iekļūšanu kaimiņvalstī Ķīnā, kur viņi meklēja pārtiku, trešdien paziņoja Ziemeļkorejā strādājošā Seulā bāzētā palīdzības organizācija "Labie draugi".
Organizācija paziņoja, ka 15 cilvēki tika nošauti 20. februārī uz tilta ziemeļaustrumu pilsētā Onsonā vietējo iedzīvotāju klātbūtnē.

Par attiecībām ar Ziemeļkoreju atbildīgās Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas amatpersonas šīs ziņas nevarēja apstiprināt.

"Labo draugu" informatīvajā izdevumā teikts, ka ziemeļkorejiešu grupa tika arestēta par nelikumīgu robežas šķērsošanu vai palīdzības sniegšanu to izdarīt citiem, galvenokārt lai saņemtu no tur dzīvojošajiem radiniekiem ekonomisko palīdzību.

Iedzīvotājus šokējis "pārāk bargais sods", norāda organizācija. "Nošaušana bija pārāk daudz," sacīja viens vietējais iedzīvotājs. "Viņi visi to darīja iztikas līdzekļu dēļ. Viņi saņēma pārāk bargu sodu."

Viena vietējā iedzīvotāja sacīja: "Visi ir noraizējušies par pārtikas trūkumu. Nošaušana cilvēkus ir padarījusi dusmīgus."

"Labie draugi" atsaucas uz kādas vietējās amatpersonas teikto, ka eksekūcija bija vērsta uz to, lai atturētu cilvēkus no nelegālas robežas šķērsošanas, kas šajā pavasarī ir ievērojami pastiprinājusies.

"Dažiem iedzīvotājiem tā bija kļuvusi par ikdienišķu parādību - pazust un nelegāli šķērsot robežu, lai apmeklētu radiniekus Ķīnā. Mēs viņus nošāvām, lai brīdinātu cilvēkus," sacīja amatpersona.

"Labie draugi" norāda, ka nelikumīga robežas šķērsošana parasti tiek sodīta ar cietumsodiem. 2007. gada sākumā Ziemeļkoreja cietumsodu palielināja no trīs gadiem līdz septiņiem.

Ziemeļkoreja cieš no smaga pārtikas trūkuma, un daži tās iedzīvotāji pierobežas provincēs šķērso robežu, lai tur sarūpētu pārtiku.

Citi caur Ķīnu mēģina bēgt no savas komunistiskās dzimtenes. Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas lēš, ka Ķīnas ziemeļaustrumos slēpjas desmitiem tūkstoši ziemeļkorejiešu.

Bēgļi bieži vien ceļo uz citām dienvidaustrumu Āzijas valstīm, cerot nokļūt Dienvidkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!