Ziemeļkoreja ceturtdien Dienvidkorejai pieteikusi ultimātu, pieprasot atvainoties par "visām lielām un mazām naidīgām darbībām". Phenjana arī draudējusi veikt tūlītēju militāru atbildi jebkurai Dienvidkorejas "aizvainojošai" darbībai.

"Augstākā Korejas Tautas armijas vadība ceturtdien pieteica ultimātu Dienvidkorejas vadāmo leļļu grupējumam," ziņojusi Phenjanas oficiālā aģentūra KCNA.

Šie paziņojumi nākuši pēc tam, kad Ziemeļkoreja ceturtdien uzsāka pārrobežas apšaudi. Dienvidkorejas valdība pavēlējusi iedzīvotāju evakuāciju no pierobežas zonas un armija kaimiņvalsts uzbrukumam atbildēja ar vairākiem desmitiem artilērijas šāvienu pa Ziemeļkorejas pierobežas zonu.

"Dienvidkorejas radars fiksēja Ziemeļkorejas militāros šāvienu radītu sprostuguni ap plkst 15.52 pēc vietējā laika," paziņojis kāds Aizsardzības ministrijas pārstāvis. Ministrijas pārstāvji atklājuši, ka arī iepriekš radars bija fiksējis šaušanu pāri robežai, bet dienvidi provokācijai neatbildēja.

Lai gan incidentā nav cietušo, Dienvidokoreja uzsākusi valsts rietumu puses pierobežā dzīvojošo iedzīvotāju evakuāciju. Aģentūra AP ziņo, ka no pierobežas zonas tūlītēji evakuēti aptuveni 80 vietējie iedzīvotāji.

Dienvidkorejas medijs KBS vēsta, ka ziemeļkorejieši apšaudē esot trāpījuši pa militāro skaļruni, kas raida pret Ziemeļkorejas režīmu vērstu propagandu. Ziemeļkoreja līdz šim ir vairākkārt pieprasījusi šādu skaļruņu aizvākšanu, tos dēvējot par provokācijām.

Seulā ir izsludināta Nacionālās Drošības padomes ārkārtas sanāksme.

Phenjana savukārt vēl nav izplatījusi informāciju par notikušo.

Attiecības starp abām valstīm ir īpaši saspīlētas pēc nesen notikušās apšaudes no Ziemeļkorejas, kurā izmantots mīnmetējs. Tās rezultātā tika ievainoti divi dienvidkorejieši. Ziemeļkoreja savu vainu gan ir noliegusi.

Abas Korejas joprojām nav noslēgušas miera līgumu un tehniski karš, kurš ilga no 1950. līdz 1953. gadam, vēl nav beidzies. Pēdējo gadu laikā pārrobežu apšaudes notikušas jau vairākkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!