Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien pieprasījusi, lai tā tiktu atzīta par kodolvalsti, noraidot ASV izvirzīto prasību atteikties no kodolieročiem pirms abas valstis varētu sēsties pie sarunu galda, vēsta aģentūra "Reuters". ASV Phenjanas vēlmi nekavējoties noraidījušas.

Pēc nedēļām ilgas spriedzes, kuras laikā Ziemeļkoreja draudējusi ar kodoluzrbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai, Phenjana pēdējās dienās ir vismaz sākusi runāt par dialogu, ko piedāvāja Vašingtona un Seula.

ASV un Dienvidkorejas izvirzīties nosacījumi atteikties no kodolieročiem un raķešu izmēģinājumiem ir "nepamatoti un nepieņemami", vēstīts Ziemeļkorejas laikrakstā "Rodon Sinmung".

"Ja KTDR [Korejas Tautas Demokrātiskā Republika] sēžas pie galda ar ASV, tam jābūt dialogam starp kodolvalstīm, nevis vienai pusei piespiežot otru atteikties no atomieročiem," ziņo laikraksts.

ASV gan ātri noraidīja Phenjanas izvirzītās prasības. "Ziemeļkorejas prasība atzīt to par kodolvalsti nav ne reāla, ne pieņemama," aģentūra "Reuters" citē ASV sekretāra palīgs starptautiskās drošības un ieroču neizplatīšanas jautājumos Tomasu Kauntrimenu.

Baltais nams aprīlī norādīja, ka Phenjanai būtu jāpierāda, ka tā patiesi ir gatava atteikties no savām kodolambīcijām, lai no sarunām būtu kāda jēga.

Phenjana 2005. gadā parakstīja vienošanos, kas paredzēja palīdzības sniegšanu nabadzīgajai valstij apmaiņā pret tās kodolatbruņošanos. Tomēr vēlāk Ziemeļkoreja no šīs vienošanās atkāpās un paziņoja, ka kodolieroči ir tās "svētais zobens", ko nekad neatdos.

Paaugstināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Vārdos kareivīgos Ziemeļu līderus saniknoja arī ASV un Dienvidkorejas gadskārtējās militārās mācības. Phenjana vairākas reizes piedraudēja ar kodoluzbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai.

Pagājušajā nedēļā Phenjana izvirzīja virkni priekšnosacījumu, to skaitā ANO sankciju atcelšanu, lai varētu sākt ASV un Dienvidkorejas piedāvātās sarunas konflikta risināšanai, dodot norādes, ka spriedze reģionā mazinās.

ASV atbildēja, ka gaida "skaidrus signālus", ka Ziemeļkoreja pārtrauks savas kodolieroču aktivitātes.

Ziemeļkoreja bieži ir lietojusi draudus, lai panāktu piekāpšanos no ASV un Dienvidkorejas puses, bet vēlāk atkal atsākusi savas provokatīvās darbības un draudus. ASV un Dienvidkoreja pēdējās dienās ir izteikušās, ka šis nebeidzamais aplis vienreiz ir jānoslēdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!