Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas kiberuzbrukumos ir nozagta kriptovalūta miljoniem ASV dolāru vērtībā. Tā izmantota, lai finansētu totalitārās valsts raķešu programmas, teikts Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumā, kas nonācis plašsaziņas līdzekļu rīcībā.

No 2020. gada līdz 2021. gada vidum kiberuzbrukumos nozagt digitālie īpašumi vairāk nekā 50 miljonu ASV dolāru vērtībā, atklājuši izmeklētāji. Viņi norādīja, ka šādi uzbrukumi ir "svarīgs ieņēmumu avots" Phenjanas kodolprogrammai un ballistisko raķešu programmai, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Kiberuzbrukumi bija vērsti pret vismaz trim kriptovalūtu biržām Ziemeļamerikā, Eiropā un Āzijā.

Ziņojumā arī bija atsauce uz firmas "Chainalysis" pagājušajā mēnesī publicēto pētījumu, kurā teikts, ka Ziemeļkorejas kiberuzbrukumi pērn varētu būt ļāvuši iegūt digitālos aktīvus pat 400 miljonu ASV dolāru vērtībā.

2019. gadā ANO ziņoja, ka Ziemeļkoreja ir uzkrājusi aptuveni 2 miljardus ASV dolāru savām masu iznīcināšanas ieroču programmām, izmantojot kiberuzbrukumus.

ANO Drošības padome ir aizliegusi Ziemeļkorejai veikt kodolizmēģinājumus un ballistisko raķešu testus. Tomēr organizācijas ziņojumā teikts, ka, neskatoties uz sankcijām, Ziemeļkoreja ir spējusi turpināt attīstīt savu kodolieroču un ballistisko raķešu infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!