Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejā sākta degvielas uzpildīšana raķetē “Unha-3”, ar kuru aprīlī, par godu valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubilejai, iecerēts orbītā ievirzīt Zemes mākslīgo pavadoni “Kwangmyongsong-3”, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Nesējraķete jau esot uzstādīta starta laukumā Čholsanas apgabala kosmodromā pie Dzeltenās jūras, liecina avotu sniegtā informācija.

Ziemeļkorejas varas iestādes ir uzaicinājušas raķetes sagatavošanu un palaišanu novērot ārvalstu speciālistus un žurnālistus. Tiem tikšot rādīta raķete kosmodroma starta laukumā, kā arī būs iespēja sekot palaišanas sagatavošanās darbiem Lidojuma kontroles centrā. Paredzēts arī izrādīt Satelītu kontroles un vadības centru Phenjanā, no kurienes arī varēs sekot raķetes palaišanai.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 16. martā paziņoja, ka plāno aprīlī palaist raķeti, kas ievirzītu orbītā Zemes novērošanas satelītu, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.
Palaist raķeti paredzēts laikā no 12. līdz 16.aprīlim, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, ziņoja Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA).

Raķete "Unha-3" ievirzīs orbītā Ziemeļkorejā uzbūvētu satelītu "Kwangmyongsong-3", ziņoja KCNA, citējot Korejas Kosmosa tehnoloģijas komitejas oficiāla pārstāvja teikto.

Ziemeļkoreja lietoja līdzīgus argumentus, lai attaisnotu liela darbības rādiusa raķetes palaišanu 2009.gada 5.aprīlī, apgalvojot, ka tādējādi kosmosā esot nosūtīts satelīts. ANO Drošības padome toreiz nosodīja šo startu un pastiprināja sankcijas pret Phenjanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!