Ziemeļkorejas spēcīgā hakeru armija ir spējīga iznīcināt svarīgu infrastruktūru un pat nogalināt cilvēkus, intervijā raidsabiedrībai BBC brīdina augsta ranga pārbēdzējs no izolētās valsts.

Phenjanas rīcībā tagad ir ap 6000 labi apmācītu hakeru, stāsta profesors Kims Henkvans, kurš 20 gadus strādājis par datorzinātņu pasniedzēju Ziemeļkorejas augstskolā, bet 2004. gadā aizbēdzis no valsts.

"Viņu kiberuzbrukumiem var būt tāds pats iespaids kā militāriem triecieniem, nogalinot cilvēkus un iznīcinot pilsētas," brīdina kungs, kuram joprojām ir kontakti ar svarīgām personām Ziemeļkorejas iekšienē.

Profesors Kims pats nav mācījis kiberuzbrukumu tehniku, taču viņa bijušie studenti darbojas elitārajā hakeru vienībā "121. birojs".

Šī vienība tiek vainota virknē kiberuzbrukumu ārzemju serveriem, tai skaitā Dienvidkorejas spēkstaciju un banku datortīkliem. Vairāk par "121. biroju" var lasīt šeit.

Kims lēš, ka kiberoperācijām tiek novirzīti 10 līdz 20% Ziemeļkorejas aizsardzības budžeta. "Ziemeļkoreja uzbrūk citām valstīm, lai parādītu, ka tai ir kiberkara kapacitāte," viņš skaidro.

Phenjanas hakeri cenšoties radīt ļaunprātīgu programmatūru, ar kuru uzbrukt atomelektrostaciju (AES) sistēmām, Seulā notikušajā intervijā apgalvoja kungs.

Ziņas par Ziemeļkorejā notiekošo ir grūti pārbaudāmas. Ārvalstnieki valstī tiek ielaisti ierobežotā skaitā un tikai gidu pavadībā vadāti pa noteiktām vietām. Satikties un runāt ar parastajiem iedzīvotājiem nav iespējams.

Tāpēc informācija par noslēgtajā valstī notiekošo var tikt iegūta no Phenjanas propagandas medijiem, izlūkdienestiem un bēgļiem, kuru stāstus pārbaudīt praktiski nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!