Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, normalizējoties abu valstu attiecībām, vizītē uz Ķīnas galvaspilsētu Pekinu nosūtījis savu īpašo pārstāvi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Augsta ranga militārā amatpersona – Korejas Tautas armijas Ģenerālā politbiroja vadītājs Čoi Rjonhē (attēlā centrā) uz Ķīnas galvaspilsētu devies trešdien, ziņoja Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Īsajā paziņojumā nav sniegta papildus informācija par vizītes mērķiem. Tā notiek pēc nedēļām ilgušās spriedzes Korejas pussalā.

Ķīna tradicionāli ir bijusi Ziemeļkorejas tuvākā sabiedrotā un galvenais tirdzniecības partneris. Pekina tiek uzskatīta par Phenjanas režīma stabilitātes garantu, kas cenšas novērst krīzes, kuras varētu izraisīt režīma krišanu un bēgļu straumes pāri abu valstu robežai.

Tomēr pēc Phenjanas trešā kodolizmēģinājuma februārī un draudiem sākt kodolkaru, arī Ķīnas mērs bija pilns un attiecības starp abām valstīm ir kļuvušas vēsākas.

Pekina atbalstīja ANO Drošības padomes sankciju paplašināšanu pret savu izolēto kaimiņvalsti un dažas Ķīnas bankas ir pārtraukušas darījumus ar Ziemeļkorejas galveno ārvalstu valūtu banku. Arvien vairāk alianse ar Phenjanu tiek kritizēta Ķīnas medijos.

Čoi Rjonhē karjera ir strauji augusi pie varas nākot Kimam Čenunam. Pagājušajā gadā Čoi paaugstināts par vicemaršalu un ieguvis vadošus amatus galvenajās partijas organizācijās.

Kims Čenuns par Ziemeļkorejas vadoni kļuva pēc sava tēva un iepriekšējā valsts līdera Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!