Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejiešu bēglis vērsies tiesā ar prasību pret Dienvidkorejas valdību, apsūdzot to informācijas nopludināšanā presei, kā dēļ viņa Ziemeļkorejā dzīvojošie tuvinieki nonākuši cietumā.

42 gadus vecais Lī Vangsu norāda, ka vairākkārt lūdzis Dienvidkorejas varasiestādes turēt viņa datus slepenībā, lai neapdraudētu Ziemeļkorejā palikušos radiniekus.

Taču informācija drīz vien tikusi nodota medijiem, un pēcāk pazuduši viņa radinieki Ziemeļkorejā.

"Viņi tika nosūtīti uz cietumu, kur viņiem, visticamāk, izpildīts nāvessods," domā Lī, kurš tagad dzīvo ASV.

2008.gadā viņš jau tiesas ceļā no Seulas piedzina 1,15 miljardus vonu (525 760 latus) lielu kompensāciju. Pērnā gada oktobrī rajona tiesa atzina, ka informācija atklātībai nodota paviršības dēļ, un norādīja, ka nav pietiekamu pierādījumu par Lī radinieku likteni.

Tiesa viņam piešķīra 35 miljonu vonu kompensāciju, taču Lī šo spriedumu pārsūdzēja, pieprasot dāsnāku atlīdzību.

Ceturtdien gaidāms jauns tiesas spriedums.

Lī kopā ar sievu un diviem bērniem Dienvidkorejā ieradās pirms pieciem gadiem nelielā laivā. Viņš stāstīja, ka vēlējies doties uz Japānu un pieprasīt patvērumu ASV vēstniecībā, taču laiva slikto laikapstākļu dēļ laiva aizdreifējusi uz Dienvidkoreju.

Dienvidkorejā šobrīd dzīvo vairāk nekā 21 000 ziemeļkorejušu, kuriem izdevies aizbēgt no komunistu pārvaldītās nabadzībā slīkstošās valsts. Šī nav pirmā reize, kad tiek ziņots par vēršanos pret pārbēgušo cilvēku tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!