Foto: Publicitātes foto

Morāla un fiziska izrēķināšanās – Krievijas "jūtuberis" Antons Ļadovs atklāj, kā aizturēšanas vietās tiek iespaidoti tie, kuri iestājas pret Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā. Novērotajā viņš dalījies savā "YouTube" kanālā ar nosaukumu "The Люди".

Pirms video publicēšanas "YouTube" viņš saviem sekotājiem uzrakstīja ziņu: "Baltkrievija tagad ir šāda. Neticu, ka dzīvi cilvēki ir spējīgi uz ko tādu, kas šobrīd notiek cietumos. Tās reāli ir spīdzināšanas kameras."

Video Ļadovs dalās atmiņās par brīdi, kad viņš tika aizturēts, jo kamera, ar kuras palīdzību viņš varētu iemūžināt notiekošo, tika atņemta. Viņš dalās stāstā par cietumā pieredzēto – kā tur izturas pret iedzīvotājiem, kuri iet protestēt pret pastāvošo varu.

Žurnālists norāda: "Jūs jau ilgāku laiku esat man lūguši doties uz Baltkrieviju. Es arī to gribēju darīt. Un tagad es esmu te. Tik šausmīgas lietas es neesmu redzējis ne Venecuēlā, ne Ziemeļkorejā. Es devos uz Minsku tūlīt pēc pirmajām protesta dienām un divas dienas pavadīju aizturēšanas vietā Okrestina ielā."

Aizturēšana

Dodoties uz viesnīcu, Ļadovu apturēja milicis un lika uzrādīt visu, kas viņam ir somā. Ieraugot kameru, milicis lika uzrādīt pasi. Ieraugot Krievijas pilsoņa pasi, milicis iesaucās: "Nu, viss ir skaidrs ar tevi!" Ļadovs tika aizvests pie citiem miličiem, un tie viņu atpazina. "Tu esi bijis Ziemeļkorejā, Venecuēlā, tātad uz Baltkrieviju tu arī atbrauci filmēt. Nu skaidrs, Anton, tad, lūdzu, seko mums uz miliču busu, bet neuztraucies, viss būs labi," tā sarunu atceras Ļadovs.

Viņu sagaidīja OMON ļaudis, kuri, ieraugot, ka Antonam ir kamera, paņēma viņu aiz apkakles un iegrūda mikroautobusā.

Ļadovs video parāda zilumu, kuru ieguvis no miliča spēriena un norāda, "ka šis zilums nav nekas, salīdzinot ar to, kas vispār notika ieslodzījuma vietā".

Pēc tam OMON aizveda Ļadovu uz viņam nezināmu vietu un lika pārsēsties citā mikroautobusā. Ejot uz citu transportu, viņam visu laiku uzsauca, lai iet ātrāk. OMON uzdevums bija sist viņam ar stekiem.

Mikroautobusā bija arī soliņš, uz kura aizturētajiem bija liegts sēsties,bet, ja to dara, miliči sāk sist ar stekiem. Pieturēties varēja tikai, galvu atstutējot pret jumtu. Busā tika iesēdināts arī seniors, uz kuru OMON nolēma izmēģināt jaunu vairogu ar elektrošoku.

Aizturēto stāsti

Ļadovs savā video stāsta, ka viens puisis tika aizturēts, jo milicis lika viņam uzrādīt telefonu, kurā bija ekrānuzņēmumi no "Telegram" kanāliem. Milicim tas nepatika, un viņš lika uzrādīt jaunieša somu, kur atrada piekariņu ar opozīcijas simbolu. Ieraugot to, milicis sācis morāli aizvainot jaunieti un pielika šo piekariņu viņam pie vaiga, un ar savu celi iesita pa seju. Vēl viens vīrietis, ar kuru Ļadovs runāja, ticis aizturēts, jo pie viņa atrasts papīra nazis. OMON darbinieks sadusmojās un uz vīrieša dibena ar šo nazi iegrieza kvadrātu.

Blogeris aizturēšanas vietā sastapis jaunieti, kurš ilgi sists. OMON vīri jaunietim likuši kliegt, ka viņš mīl OMON. Kliedzieni aizturēšanas vietā nebija retums. Tāpat visu laiku kāds ne tikai fiziski, bet arī morāli tika iespaidots.

Cits aizturētais Ļadovam atklāja, ka aizturēšanas vietā redzējis personu ar atvērtu lūzumu. Tāpat kādam aizturētajam sācies insults, viņš nokritis uz zemes, bet OMON vīri pieskrēja un sāka viņu dauzīt ar stekiem – līdz brīdim, kad saprata, ka cilvēks netēlo. Arī sievietes tika fiziski iespaidotas.

Ieslodzījuma vieta

Izkāpjot no mikroautobusa, cilvēki tika nolikti ar seju pret zemi un OMON darbinieki sāka tos sist, bļaujot, ka viņi nepareizi guļ. Cilvēki nekustoties uz zemes nogulējuši stundām ilgi.

Ļadovs aizvests uz 33 kvadrātmetrus lielu pagalmu, kurā bija 130 cilvēki. Apcietinātajiem pirmās sešas stundas bija liegts iet uz tualeti. OMON vīri smējās un teica, lai cilvēki nokārtojas turpat uz vietas.

Daži miliči, kuri atpazina Antonu, viņu sauca pie sevis parunāties par viņa blogiem un pat deva cigaretes. Lielākā daļa drošības iestāžu darbinieku uzskata, ka cilvēkiem maksā par protestēšanu.

Centieni salauzt dzīvi

Ieslodzījuma vietā cilvēkus cenšas ne tikai fiziski, bet arī morāli iespaidot, salaužot viņu dzīvi. Apstākļi ieslodzījuma vietās ir briesmīgi, klāsta blogeris.

Ļadovs stāsta, ka "ieslodzījuma vietas galvenais uzdevums ir iebiedēt cilvēkus tā, lai tie pastāsta citiem par to, kas tur notiek", un demonstrācijas beigtos. Taču, izskatās, ka cilvēki ir noguruši no Baltkrievijas prezidenta Lukašenko un vēlas pārmaiņas, viņš secina.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Baltkrievijā kopš prezidenta velēšanām 9. augustā turpinās protesti pret Aleksandra Lukašenko varu. Pirmajās dienās pret protestētājiem ar brutālu spēku vērsās drošības iestāžu darbinieki.

Saskāņā ar oficiālajiem rezultātiem, vēlēšanās Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10,1%, taču opozīcija pauž, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesībā vēlēšanās uzvarējusi Tihanovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!