Foto: AFP/Scanpix

Zimbabves konstitucionālā tiesa otrdien nosprieda, ka strīdus izraisījušās prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja līdzšinējais valsts galva Roberts Mugabe, bijušas brīvas un godīgas. Tiesa noraidīja apsūdzības par vēlēšanu falsifikāciju.

"2013.gada 31.jūlija Zimbabves prezidenta vēlēšanas notika atbilstoši Zimbabves likumiem," sacīja prezidējošais tiesnesis Godfrijs Čidjausiku. "Vēlēšanas bija brīvas, godīgas un uzticības cienīgas."

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem Mugabe vēlēšanās izcīnīja 61% balsu, bet viņa tuvākais konkurents Morgans Cvangirai - 34%.

Vietējie vēlēšanu novērotāji kritizēja vēlēšanu trūkumus, arī rietumvalstis pauda nopietnas šaubas, tomēr reģionālās organizācijas - Āfrikas Savienība un Dienvidāfrikas Attīstības kopiena - bija mazāk kritiskas.

Cvangirai vēlēšanas nodēvēja par "farsu" un "vērienīgu krāpšanu" un pieprasīja, lai rūpīgi tiktu pārbaudīti vēlēšanu rezultāti, vēlētāju reģistri, tas, cik daudziem vēlētājiem nav ļauts balsot un cik daudziem izsniegti balsošanas sertifikāti.

Pirms divām nedēļām viņš iesniedza prasību, apstrīdot Mugabes ievēlēšanu un solot atmaskot vēlēšanu falsifikāciju.

Tomēr piektdien, daudziem par pārsteigumu, viņš prasību atsauca, skaidrojot, ka lietai neesot cerību uz objektīvu izskatīšanu.

Viņš sacīja, ka tiesas traucējušas viņa centienus iegūt vēlēšanu materiālus, kurus varētu izmantot kā pierādījumus.

Tomēr konstitucionālā tiesa nolēma turpināt lietas izskatīšanu un tagad ir pasludinājusi spriedumu, pašķirot ceļu ceturtdien plānotajai Mugabes inaugurācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!