Partija "Res Publica" svētdien apstiprināja savus kandidātus ministru amatiem topošajā Igaunijas valdībā, un līdz ar to ir kļuvis zināms viss nākamā ministru kabineta sastāvs.
"Res Publica" pilnvaroto padome apstiprināja, ka "Res Publica" līdera Juhana Partsa veidotajā valdībā partiju pārstāvēs Tartu Universitātes profesors, Molekulārās un šūnu bioloģijas institūta vadītājs Toivo Maimetss izglītības ministra amatā, bijušais Tallinas mērs Teniss Paltss finansu ministra amatā, partijas priekšsēdētāja vietnieks un bijušais Valsts kontroles direktors Kens Marti Vahers tieslietu ministra amatā, kā arī bijušais Rietumviru apriņķa vecākais Marko Pomerantss sociālo lietu ministra amatā.

"Res Publica" partneri topošajā valdībā - Reformu partija un Tautas savienība - jau iepriekš bija apstiprinājušas savus ministru kandidātus.

Refomu partiju valdībā pārstāvēs Kristīna Ojulande, kas saglabās ārlietu ministres amatu, Tartu mēra vietnieks Marguss Hansons aizsardzības ministra amatā, parlamenta deputāts Mēliss Atonens ekonomikas un sakaru ministra amatā, bijušais Tallinas Nemmes rajona pašvaldības vadītājs Urmass Paets kultūras ministra amatā un parlamenta deputāts Pauls Ēriks Rummo iedzīvotāju lietu ministru amatā.

Līdzšinējais premjerministrs un Reformu partijas līderis Sīms Kallass pēc jaunās valdības apstiprināšanas būs parlamenta deputāts.

Savukārt Tautas savienību jaunajā valdībā pārstāvēs partijas līderis Villu Reiljans vides ministra amatā, kuru viņš ir ieņēmis arī agrāk, parlamenta deputāts Tīts Tammsārs lauksaimniecības ministra amatā, vairāku ministriju bijušais kanclers Marguss Leivo iekšlietu ministra amatā, bet iekšlietu ministrs reģionālās politikas jautājumos būs ilggadējais Tartu apriņķa vecākais Jāns Ēnapū.

Pirmdien Partss parlamentā ziņos par valdības veidošanas gaitu, un paredzams, ka jaunais ministru kabinets varētu nodot zvērestu ceturtdien.

Jaunais Igaunijas parlaments, kas tika ievēlēts 2.martā, savu darbu sāka 31.martā.

"Res Publica", Reformu partija un Tautas savienība, kam kopā ir 60 mandāti parlamentā, kurā pavisam ir 101 deputāts, parakstīja koalīcijas līgumu 2.aprīlī, un tajā pašā dienā Igaunijas prezidents Arnolds Rītels nosauca Partsu par premjera amata kandidātu.

1.aprīlī no prezidenta piedāvājuma veidot valdību atteicās Centra partijas līderis Edgars Savisārs, kurš atzina, ka nespētu nodrošināt vairākumu savam ministru kabinetam.

Gan Centra partija, gan partija "Res Publica" ir ieguvušas visvairāk - 28 vietas - parlamentā, tomēr Centra partija saņēma par 3853 balsīm vairāk nekā "Res Publica", tāpēc Rītels nolēma vispirms piedāvāt veidot valdību centristu līderim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!