Foto: stock.xchng
Simtgadnieki ar 50 gadus vecu cilvēku ķermeņiem kādreiz kļūs par realitāti, norāda britu zinātnieki.

Puse bērnu, kuri tagad dzimst Lielbritānijā, sasniegs 100 gadu vecumu pateicoties augstajiem dzīves standartiem, taču viņu ķermenis ap to vecumu būs jau krietni "novalkāts".

Lai sasniegtu mērķi "50 aktīvie gadi pēc 50" Līdsas universitātes eksperti tērēs 50 miljonus britu mārciņu (38,5 miljonus latu) piecu gadu laikā inovatīvu risinājumu meklējumos.

Zinātnieki plāno nodrošināt pensionārus ar pašu izaudzētiem audiem un ilgstošas darbības implantiem.

Turklāt jauni gurni, ceļgali un sirds vārstuļi ir tikai sākumpunkts. Ar laiku eksperti plāno sākt atjaunot vairākumu novecojošo ķermeņa daļu.

Līdsas universitātes Medicīniskās un bioloģiskās inženierijas institūts jau radījis gurna transplantātu, kam jākalpo visu mūžu - vairāk nekā 20 gadus, ko spēj izturēt pašlaik pieejamie mākslīgie gurni.

Gurns, kura pamatā ir izturīgs kobalta un hroma sakausējums komplektā ar keramisku "galviņu", ļaus veikt 100 miljonus soļu, kurus 50 gadus vecs cilvēks varētu noiet līdz savai 100 gadu jubilejai.

Savukārt cits projekts paredz radīt transplantējamos audus un ar laiku arī orgānus, pēc kuru ievietošanas ķermenī organisms pats apaudzē tos ar audiem un apiet tremes problēmu. Līdz šim pēc šīs tehnoloģijas jau ir izdevies radīt sirds vārstuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!